
Onderzoek van de bloedvaten
Wat is een angiografie?
Een angiografie (DSA) is een röntgenonderzoek waarbij de bloedvaten door middel van een jodiumhoudende contrastvloeistof op röntgenfoto's zichtbaar worden gemaakt. Hiervoor wordt een katheter (slangetje) in uw liesslagader ingebracht. Als er op de foto’s een vernauwing en/of afwijking van een bloedvat wordt gezien, kan de radioloog beslissen om direct een behandeling uit te voeren. Dit kan bijvoorbeeld een dotterprocedure zijn (PTA), waarbij de vernauwing met een ballonnetje wordt opgerekt. Een andere mogelijkheid is dat de radioloog een stent (een soort metalen buisje) plaatst in het bloedvat. Het onderzoek is over het algemeen niet pijnlijk, op enkele prikjes na die nodig zijn voor de verdoving.
Een opname kan noodzakelijk zijn
Hoe lang u na afloop van de procedure in het ziekenhuis moet blijven, hangt af van de dikte van de katheter die tijdens het onderzoek is gebruikt. Soms kunt u enkele uren na het onderzoek al weer naar huis maar het kan ook zijn dat u een nacht in het ziekenhuis moet blijven. Neem daarom uw toiletspullen en nachtkleding mee.
Voorbereiding op een angiografie
Om het onderzoek veilig uit te kunnen voeren, is het nodig u van tevoren tijdelijk stopt met bepaalde medicijnen.
Antistollingsmedicijnen
Als u antistollingsmedicijnen gebruikt en daarvoor onder controle bent van de trombosedienst, kan het zijn dat u hier tijdelijk mee moet stoppen. De arts die het onderzoek voor u aanvraagt vertelt u dit. Op de dag van opname wordt bloed afgenomen en gecontroleerd. Heeft u andere antistollingsmedicatie waarvoor u niet onder controle staat van de trombosedienst, dan kunt u deze gewoon blijven gebruiken.
Ontstekingsremmende pijnstillers
In de 12 uur voor het contrastonderzoek mag u geen ontstekingsremmende pijnstillers innemen. Deze kunnen in combinatie met het jodiumhoudende contrast tot nierschade leiden.
Jodiumhoudend contrast
Bij dit onderzoek gebruiken we jodiumhoudend contrast om de bloedvaten zichtbaar te maken. We weten dat het contrastmiddel in zeldzame gevallen kan leiden tot een (ernstige) allergische reactie en/of nierschade. Om nierschade of een allergische reactie te voorkomen is speciale voorbereiding nodig.
- In de 12 uur voor het contrastonderzoek mag u geen ontstekingsremmende pijnstillers innemen.
- Voor de start van het onderzoek willen we weten hoe uw nierfunctie is. Dit doen we door bloed te prikken. Als dit kortgeleden al is gedaan is het niet altijd opnieuw nodig.
- Om zeker te weten dat we het onderzoek veilig kunnen uitvoeren zonder kans op beschadiging van uw nieren, vragen we u om vlak voor het onderzoek een veiligheidsformulier in te vullen.
Gang van zaken tijdens het onderzoek
Tijdens het onderzoek moet steriel gewerkt worden om infecties te voorkomen. Uw liezen worden gedesinfecteerd met jodium. Dit kan een prikkend gevoel geven. Daarna krijgt u een steriel laken met een gat ter plaatse van uw lies over u heen. De radioloog en de laborant die bij het onderzoek aanwezig zijn dragen steriele kleding. Uw lies wordt plaatselijk verdoofd. Hierna prikt de radioloog met een holle naald de slagader aan. Door deze naald wordt een dun draadje in het bloedvat geschoven en over dit draadje een katheter. Op de monitor kan de radioloog volgen waar de katheter zich bevindt. Als de katheter goed op zijn plaats ligt, spuit de radioloog een contrastmiddel in uw bloedvaten, waardoor deze op röntgenfoto's zichtbaar zijn. Door het inspuiten van het contrastmiddel kunt u kort een warm gevoel krijgen in uw onderbuik, keel en hoofd. Tijdens het onderzoek geeft de laborant u instructies over hoe u het beste kunt ademhalen.
Na een angiografie
Als het onderzoek klaar is, haalt de radioloog de katheter uit het bloedvat. Daarna wordt er een drukverband aangelegd om een nabloeding te voorkomen. Na het onderzoek moet u enige uren plat in bed liggen. Het kan zijn dat het gaatje in de lies niet wordt dichtgedrukt, maar dat er een stop of plug (Angioseal) geplaatst wordt. In dit geval hoeft u minder lang plat te liggen en is het mogelijk dat u bij gebruik van een dikker slangetje dezelfde dag naar huis mag. U hoort tijdens het onderzoek of u een drukverband of stop krijgt.