Balie Oncologisch Centrum

Chemotherapie bij borstkanker is niet altijd nodigRijnstate heeft meegedaan aan het internationale onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoek naar de effectiviteit van de MammaPrint, de Mindact studie. Een test die voorspelt hoe groot het risico op terugkeer van borstkanker is bij vrouwen met een hormoongevoelige vorm van vroeg stadium borstkanker. Als het risico op uitzaaiingen laag is, kan een vaak zware behandeling met chemotherapie achterwege blijven.

Risico op terugkeer van de ziekte


Vrouwen met borstkanker krijgen na hun operatie vaak aanvullende chemotherapie om uitzaaiingen te voorkomen. Het is echter niet altijd duidelijk of chemotherapie noodzakelijk is. In dat geval kan een genexpressietest, de zogenaamde MammaPrint, meer uitsluitsel te geven op het risico van terugkeer van de ziekte. De MammaPrint is een moleculair diagnostisch onderzoek met cellen van het moment van de diagnose. Dit onderzoek is alleen geschikt voor niet-uitgezaaide borstkanker.

Veilige voorspelling

Circa 200 patiënten van Rijnstate hebben in het kader van deze studie een MammaPrint laten doen en 113 daarvan hebben daadwerkelijk meegedaan aan het onderzoek. Maandag 18 april zijn de resultaten van het onderzoek gepresenteerd. Volgens de onderzoekers is definitief aangetoond dat de MammaPrint veilig kan voorspellen voor welke vrouwen met een vroeg stadium hormoongevoelige borstkanker chemotherapie nodig is en voor welke niet.

Onderdeel van de behandeling

In Rijnstate wordt inmiddels, dus ook na afloop van het onderzoek, bij patiënten die ervoor in aanmerking komen de MammaPrint ingezet om te bepalen of chemotherapie zinvol is. Bent u bij Rijnstate in behandeling voor borstkanker en heeft u vragen over de MammaPrint? Neem dan contact op met uw behandelaar.

Meer informatie over het onderzoek vindt u hier (bericht van de American Association for Cancer Research) of lees het persbericht op de website van Antoni van Leeuwenhoek.

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: