Endometriose vrouw buikpijn

Operatie endometriose bij de darmen uitgevoerd met de operatierobotWoensdag 15 maart hebben onze gynaecologen Annemiek Nap en Karin Aalders samen met chirurg Bart Witteman voor het eerst twee patiënten met endometriose bij de darmen geopereerd met de Da Vinci Operatierobot.

In ons multidisciplinaire team voeren we al langere tijd samen operaties uit bij vrouwen met endometriose. De gynaecoloog, de chirurg en de uroloog werken hierbij nauw samen. Met behulp van de operatierobot kunnen we endometriose heel nauwkeurig verwijderen en de organen in de buik intact houden. Sinds twee jaar worden operaties waarbij endometriose in de blaas aanwezig is met behulp van de operatierobot door de uroloog en de gynaecoloog uitgevoerd.

Deze week hebben de twee gynaecologen en chirurg samen de eerste operaties waarbij de darm betrokken was bij endometriose uitgevoerd met de operatierobot. Door gebruik van de operatierobot bij het verwijderen van endometriose bij de blaas en darmen zijn we in Nederland een van de voorlopers op dit gebied.

Wat is endometriose?

Endometriose is de aanwezigheid van baarmoederslijmvlies buiten de baarmoederholte. Het baarmoederslijmvlies bekleedt de baarmoeder aan de binnenkant. Bij endometriose komt het baarmoederslijmvlies ook op andere plaatsen in de buik voor, zoals in de baarmoederwand, op het buikvlies, in de eierstokken of diep onder in de buik vlakbij de endeldarm of de blaas.

Meer weten?

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: