Patiënte zit in wachtruimte en leest de krant

Standaard snel duidelijkheid bij borstkanker in RijnstateJaarlijks doen een miljoen vrouwen mee aan het bevolkingsonderzoek voor borstkanker. Zo’n 10.000 vrouwen krijgen na dit onderzoek van de huisarts een onduidelijke uitslag, de zogenaamde B0-score. 

Nader onderzoek is dan nodig. Bij 85% van deze vrouwen is er echter niets aan de hand. Vanaf 1 juli worden vrouwen met deze B0-score binnen 24 uur na het bericht van de huisarts door een radioloog in het ziekenhuis gezien en in de meeste gevallen direct gerustgesteld. “Een goede zaak” vindt oncologisch chirurg Charlotte Blanken-Peeters, “langer wachten levert namelijk onnodig veel stress en angst op, daarom zien wij al jaren alle patiënten met een borstafwijking binnen 1 tot 2 werkdagen”.

Nu worden alle patiënten, ongeacht de uitslag van het bevolkingsonderzoek, nog gezien door de chirurg en een radioloog. De nieuwe voorgestelde werkwijze betekent dat vrouwen met een B0-score binnen 24 uur gezien worden door een radioloog. De radioloog doet indien nodig een nieuwe mammografie en eventueel een aanvullende echo of een biopt. Als er niets verdachts te zien is, kan de patiënt direct gerustgesteld worden.

Snel terecht ongeacht de borstafwijking

Bij Rijnstate kunnen alle vrouwen, ongeacht de geconstateerde ernst van de borstafwijking die gezien is in het bevolkingsonderzoek, binnen 1 tot 2 werkdagen na doorverwijzing van de huisarts terecht voor nader onderzoek. Ook krijgen de meeste vrouwen dezelfde dag de uitslag van het onderzoek.

Rijnstate staat dan ook volledig achter de nieuwe voorgestelde werkwijze. Charlotte Blanken-Peeters, mammacare-chirug: “De nieuwe werkwijze sluit naadloos aan bij onze visie op goede borstkankerzorg. Nu al kunnen vrouwen die door de huisarts worden doorgestuurd met een borstafwijking binnen 1 tot 2 werkdagen bij ons terecht voor nader onderzoek, ongeacht welk soort afwijking er gezien is in het bevolkingsonderzoek. Rijnstate heeft eendagsdiagnostiek, dat betekent dat alle benodigde onderzoeken op één dag plaats vinden en aan het eind van de middag krijgt de patiënt de uitslag. Bij ruim 70% van de mensen met een borstafwijking is de diagnose dat er geen sprake is van borstkanker. Wij zien elke dag weer hoeveel stress en onzekerheid een snelle diagnose scheelt bij ons patiënten.”

A.R.T.Z. Oncologisch centrum

Rijnstate werkt onder de naam A.R.T.Z. Oncologisch centrum samen met Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Ook bij deze twee ziekenhuizen kunnen vrouwen rekenen op eendagsdiagnostiek voor borstkanker.

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: