Balie Oncologisch Centrum

Patiënt op gezamenlijk spreekuur bij oncologisch en plastisch chirurgDe Mammapoli van Rijnstate is in 2017 gestart met een multidisciplinair spreekuur bij borstkanker waarbij de patiënt gezamenlijk aan tafel zit met de oncologisch chirurg, de plastisch chirurg en de gespecialiseerd mammacareverpleegkundige.

Zij bespreken samen de mogelijkheden van een eventuele directe borstreconstructie. Het gaat hier om een volledige (ablatieve reconstructie) of een gedeeltelijke verwijdering van het borstklierweefsel (oncoplastische reconstructie).

Niet meer twee aparte afspraken

Voorheen kwam de patiënt altijd apart naar de Mammapoli en naar de polikliniek Plastische Chirurgie. Dat hoeft nu niet meer. “Het voordeel van een gecombineerd spreekuur is dat we op deze manier direct de technische mogelijkheden met elkaar kunnen bespreken en af kunnen stemmen op de wensen van de patiënt”, zegt plastisch chirurg Henriëtte Kroese. “Bovendien weet de patiënt al in een vroegtijdig stadium waar ze aan toe is en kan men een weloverwogen keuze maken. Iedere patiënt heeft namelijk een andere zorgvraag.”

Tijd om een keuze te maken

De gespecialiseerd mammacareverpleegkundige begeleidt de patiënt in het gehele traject en zorgt voor een goede coördinatie tussen de verschillende disciplines. “Wij geven de patiënt informatie op maat, zodat zij goed voorbereid het gesprek in kan gaan”, zegt Tanja Portier, gespecialiseerd mammacareverpleegkundige. “Na het gesprek krijgt de patiënt uiteraard de tijd om een keuze te maken. Zo komen we met elkaar tot een goed behandelplan.”

Korte lijnen tussen patiënt en zorgverleners

De eerste ervaringen met het multidisciplinair spreekuur zijn positief. “De lijnen tussen zowel de patiënten als de medische disciplines zijn kort”, vertelt Tanja. “Dat leidt tot een nog betere samenwerking en daarmee tot een betere kwaliteit van zorg”, zeggen oncologisch chirurg Charlotte Blanken en plastisch chirurg Henriëtte Kroese.

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: