Brug in het Atrium van Arnhem

Procedurefout in het IVF-laboratorium van het UMC UtrechtIn het IVF-laboratorium van het UMC Utrecht is een fout is gemaakt bij ICSI-behandelingen (een behandeling waarbij een zaadcel van een man direct wordt ingespoten in een eicel van een vrouw, om de kans op bevruchting zo groot mogelijk te maken).

Vorige week werd bekend dat deze fout in de periode van half april 2015 tot half november 2016 is gemaakt.

Hierdoor zijn bij de bevruchting van eicellen van 26 paren mogelijk zaadcellen van een ander behandelpaar terechtgekomen. In deze gevallen bestaat er een kans dat de eicellen zijn bevrucht door zaadcellen van een andere man dan de bedoelde vader. De kans hierop is klein, maar kan niet worden uitgesloten. De helft van de betrokken vrouwen is inmiddels bevallen of is zwanger. Ook zijn er embryo’s uit deze behandelingen ingevroren. Het UMC Utrecht is direct een onderzoek gestart en heeft contact gezocht met de betrokken paren.

Rijnstate en UMC Utrecht

De afdeling Voortplantingsgeneeskunde van Rijnstate heeft een samenwerkingsverband met het IVF-laboratorium van het UMC Utrecht. Paren die bij Rijnstate komen voor een IVF- of ICSI-behandeling, worden in ons ziekenhuis helemaal begeleid en voorbereid. De daadwerkelijke bevruchting (het bij elkaar brengen van de eicellen en zaadcellen) gebeurt in het laboratorium van UMC Utrecht. Deze laboratoriumvoorzieningen hebben we in Rijnstate niet.

Drie paren vanuit Rijnstate betrokken

Van de 26 paren die betrokken zijn bij de gemaakte fout, zijn er drie paren in behandeling bij Rijnstate. Met deze drie paren is contact opgenomen, zij zijn uitgenodigd voor een gesprek bij het UMC Utrecht om vervolgstappen te bespreken. Wij betreuren het zeer dat deze paren geconfronteerd zijn met deze vervelende boodschap en bijkomende onzekerheid. We vertrouwen erop dat het UMC Utrecht er alles aan doet om de paren zo snel mogelijk duidelijkheid te bieden.

Gevolgen voor voortplantingsbehandelingen

Het laboratorium van het UMC Utrecht heeft haar werkzaamheden voorlopig teruggebracht. Daardoor is een aantal geplande behandelingen uitgesteld, ook voor paren die bij Rijnstate in behandeling zijn. Wij hebben inmiddels de behandeling van 38 paren moeten uitstellen. Van UMC Utrecht begrijpen we dat het laboratorium op zijn vroegst vanaf begin februari (week 5) 2017 de IVF- en ICSI-behandelingen hervat.

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: