Robotchirurgie
DaVinci operatierobot

Wie werken met de robot?

Urologie

In Rijnstate begonnen de urologen in 2010 met robotgeassisteerde operaties. Inmiddels doen zij zo’n 400 urologische ingrepen per jaar met de robot. “We doen met name oncologische ingrepen aan de prostaat, nier en blaas”, zeggen de urologen Geert Smits, Philip Weijerman en Carl Wijburg, de pioniers op het gebied van robotchirurgie in Rijnstate. “Daarnaast zetten we de robot heel breed in. Als het beter is voor de patiënt doen we de operatie met de robot. We doen ondertussen dagelijks robotchirurgie.”

Leren van verschillende specialismen

De urologen zien het als een groot voordeel dat ook collega’s van andere specialisaties met behulp van de robot opereren. “Er vindt veel kennisoverdracht en kruisbestuiving tussen de verschillende disciplines plaats. We kunnen van elkaar leren en daardoor nog betere kwaliteit bieden.” De urologen werken ook samen met Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede en het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem binnen de Alliantie Regionale TopZorg (A.R.T.Z.).

Gynaecologie

De gynaecologen opereren sinds 2011 met de Da Vinci robots en doen jaarlijks zo’n 150 robotchirurgische ingrepen. “Dit zijn voornamelijk baarmoederverwijderingen, verzakkingsoperaties en operaties bij endometriose”, vertellen de gynaecologen Karin Aalders en Annemiek Nap. Bij endometriose komt het baarmoederslijmvlies ook op andere plaatsen in de buik voor, zoals in de baarmoederwand, op het buikvlies, in de eierstokken of diep onder in de buik vlakbij de endeldarm of de blaas. “Meestal is dit te behandelen met hormonen. Het verwijderen van een cyste of oppervlakkige endometriose gebeurt echter tijdens een operatie. Als de endometriose dieper doorgroeit, bijvoorbeeld in de blaas en/of darm, opereren we de patiënt met de robot waarmee we preciezer kunnen werken. Als dat nodig is, doen we dit samen met de uroloog of chirurg.”

Chirurgie

Maag-darmchirurg Bart Witteman maakt sinds 2014 gebruik van de operatierobot. In het begin zette hij de robot alleen in bij endeldarmkanker- en bovenbuikoperaties maar ondertussen gebruikt hij de robot ook bij andere ingrepen waar de robot voordeel biedt. Dit zijn onder andere oncologische maag- en darmoperaties, endeldarmverzakkingen, middenrifbreuken, littekenbreuken, schildklieroperaties en maagverkleiningen (bariatrische chirurgie). In totaal voeren de chirurgen zo’n 150 robotchirurgische ingrepen per jaar uit.

Voor erg complexe maag-/ en darmoperaties

Niet elke maag- en darmoperatie wordt met behulp van de robot uitgevoerd. De minder complexe ingrepen blijft de chirurg door middel van een ‘gewone’ kijkoperatie (laparoscopie) doen. “We zetten de robot vooral in bij complexe operaties”, vertelt Bart. “Wat we vroeger alleen met een open operatie konden, doen we nu met de robot. In plaats van een grote snee maken we slechts vijf sneetjes in de buik, waardoor we de patiënt opereren.”

Overige specialisaties

In Rijnstate is er al veel ervaring met robotchirurgie bij vele verschillende ingrepen, maar we willen onszelf voortdurend verbeteren. Daarom houden we scherp in de gaten of er nieuwe specialisaties en ingrepen zijn waarbij de patiënt voordeel kan hebben bij inzet van de operatierobots. Ook is er uitwisseling met operateurs van over de hele wereld die robotchirurgie doen om gezamenlijk te bepalen of er nieuwe technieken of methoden zijn die nog betere resultaten geven.

Onze cijfers op een rij

700
Operaties per jaar
2
Operatierobots
ERUS
Europees opleidingscentrum
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: