Rijnstate Robotics
DaVinci operatierobot

3D centrum

Het 3D centrum van Rijnstate bundelt kennis en expertise rondom het gebruik van driedimensionale (3D) beelden: plaatjes die de lengte, breedte en diepte zichtbaar maken. Het gaat hierbij om het maken van 3D-modellen van het lichaam en het gebruik daarvan in 3D-visualisaties. Maar ook de inzet van technologieën die werken op basis van 3D-beelden is onderdeel van het 3D centrum. Door deze kennis samen te brengen is er meer kruisbestuiving en uitwisseling tussen de verschillende toepassingen. Hierdoor kunnen we 3D-technologieën in het hele ziekenhuis inzetten, ondersteunen en onderzoeken.

Wat zijn 3D-beelden?

Een 3D-model van het lichaam laat bijvoorbeeld een orgaan, de bloedvaten of een gewricht in drie dimensies zien, inclusief het omliggende weefsel. Dit is vergelijkbaar met het ‘gewoon’ naar iemand kijken in plaats van naar een foto. 3D-beeldvorming maakt het mogelijk dat we veel beter zien hoe bijvoorbeeld de botten in een gewricht ten opzichte van elkaar liggen, of waar een klier precies in de buikholte ligt. Ook kunnen we op die manier makkelijker zien waar de zenuwen of belangrijke bloedvaten liggen, zodat we daar omheen kunnen werken tijdens een ingreep.

Hoe maken we een 3D-model?

Eerst maken we een opname van de patiënt. Meestal gebeurt dat met een CT- of MRI-scan. Zo’n CT- of MRI-scan is een serie van opvolgende 2D-plaatjes. Door heel veel van deze dunne schijfjes op elkaar te leggen maken we een 3D-plaatje. Hierin selecteren we de weefsels waar het om gaat en lichten die er uit: dit is het 3D-model. Onze artsen zijn getraind om op basis van een scan in hun hoofd het 3D-plaatje te maken door heel snel door de 2D-plaatjes-serie heen te scrollen. Maar door een digitaal 3D-model te maken heeft iedereen exact hetzelfde 3D-plaatje in gedachte. Ook kun je de weefsels waar het om gaat selecteren, waardoor je deze nog nauwkeuriger kunt bestuderen.

Wat zijn de voordelen van een 3D-model?

3D-modellen geven ons een beter inzicht in de specifieke situatie van een patiënt. Door het lichaam in 3D zichtbaar te maken, zijn de verhoudingen tussen verschillende weefsels beter te zien. Dit helpt bij de voorbereiding van een ingreep. Ook kunnen we daardoor tijdens de behandeling nauwkeuriger zien waar specifiek weefsel zit. Met een 3D-model kunnen we verschillende mogelijkheden voor een ingreep virtueel (digitaal) testen om vooraf te bepalen welke route het beste resultaat geeft.

Daarnaast zijn er ook innovatieve technologieën die werken op basis van 3D-beelden, zoals beeldgestuurde- of genavigeerde ingrepen. Deze technologieën tonen de beste route en geven precies aan waar je bent. Bij een kleine afwijking kan de operateur dan direct bijsturen. Ook kunnen we een 3D-model gebruiken voor het 3D-printen van een op maat gemaakte boormal voor het plaatsten van schroeven bij bijvoorbeeld orthopedische- of kaakoperaties. In Rijnstate zijn al veel van zulke innovaties ontwikkeld, en daar komen steeds nieuwe 3D-technologieën bij. Het 3D centrum van Rijnstate helpt bij het opzetten van deze innovatieve technologieën, en om het gebruik ervan zo goed mogelijk te laten verlopen. Hierbij is ons uitgangspunt om 3D-technologieën zo breed mogelijk te benutten, daar waar het écht verschil maakt voor onze patiënten.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: