Robotchirurgie
DaVinci operatierobot

Europees opleidingscentrum

Ervaring delen met andere operateurs

Het is belangrijk dat operateurs voldoende ervaring hebben met een robot en dat ze deze ervaring breed delen met andere operateurs. Bij elk van de specialismen die werken met de robot (urologie, gastro-intestinale chirurgie, gynaecologie) is er tenminste een operateur opgeleid om (internationaal) erkende trainingen te geven aan operateurs uit andere ziekenhuizen om te leren opereren met de robot. Operateurs uit heel Europa komen naar Rijnstate om deze trainingen te volgen. Ook is er speciaal aandacht voor het trainen op de robot voor artsen in opleiding tot specialist (aios) die hun opleiding doen in Rijnstate.

Trainen van operatieteams

Naast het opleiden van operateurs, is het trainen van het gehele operatieteam van groot belang voor de kwaliteit van de operaties. Daarom is er binnen Rijnstate ook veel aandacht voor het gericht trainen van de operatiekamermedewerkers die met de robot gaan werken. Operatiekamermedewerkers uit andere ziekenhuizen komen geregeld op bezoek in Rijnstate om te leren hoe je als team het beste en meest efficiënt met de robot kunt werken.

Kennis delen met chirurgen in heel Nederland

Ook zitten twee van Rijnstate’s chirurgen in de landelijke werkgroep robotchirurgie van de Nederlandse vereniging voor Heelkunde (NvvH). In deze werkgroep worden opleiding en methodiek ontwikkeld op nationaal niveau. Op deze manier kunnen onze chirurgen hun ervaring en kennis delen met chirurgen in heel Nederland en samen nieuwe ontwikkelingen bespoedigen.

Rijnstate is een Europees Robot Host Centre

Om urologen te leren met de robot te werken heeft de European Board of Urology (EBU) samen met de European Association of Urology (EAU) en de European School of Urology certificering voor opleidingscentra ontwikkeld. Centra met zo’n ‘robot host center’-certificaat mogen het European Urology Scholarship programma aanbieden. Rijnstate is dus officieel zo'n robot host center. 

Dit betekent dat Rijnstate internationaal erkend is om de opleiding te verzorgen in robotgeassisteerde urologische -operaties, waaronder prostaat-, nier- en blaaskankeroperaties. Behalve  Rijnstate zijn er in Nederland nog slechts enkele andere ziekenhuizen erkend als opleidingscentrum, waaronder het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. Om zich te kwalificeren als een gecertificeerd EBU - EAU host center moet een ziekenhuis een multidisciplinaire aanpak van de urologische aandoening hebben. Ook moet het in lijn werken met de EAU-richtlijnen, een minimaal aantal ingrepen per jaar doen, resultaten rapporteren, betrokken zijn bij wetenschappelijk onderzoek en hebben de opleiders een speciale Teach-the-Teacher-opleiding gedaan.   

Rijnstate als gespecialiseerd opleidingsziekenhuis voor robot-geassisteerde operaties

Ook operateurs in opleiding worden binnen Rijnstate getraind om te kunnen werken met de operatierobot. Binnen Rijnstate is zelfs een speciaal opleidingscurriculum ontwikkeld voor chirurgen in opleiding (aios ). Als ze hun opleiding afronden, krijgen ze een speciaal certificaat. Het Rijnstate opleidingscurriculum voor robotchirurgie wordt nu als voorbeeld genomen in de ontwikkeling van een landelijk curriculum. Ook kan Rijnstate met het host-centercertificaat volgende generaties urologen opleiden om robotgeassisteerde operaties te doen volgens de hiervoor geldende Europese maatstaven.

Onze cijfers op een rij

700
Operaties per jaar
2
Operatierobots
ERUS
Europees opleidingscentrum
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: