Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Nierkanker

Wat is nierkanker?

Ons lichaam is opgebouwd uit miljarden cellen. Om te groeien en om beschadigde of verouderde cellen te vervangen, maken we continu nieuwe cellen aan. Deze ontstaan door celdeling: een cel splitst zich in twee cellen. Soms gaat er door schadelijke invloeden van buitenaf of door toeval iets mis in de celdeling. Cellen kunnen zich overmatig gaan delen, waardoor een gezwel of tumor ontstaat. Als dat gebeurt in de nieren, spreken we van nierkanker.

De nieren zijn twee boonvormige organen, die achter de buikholte liggen, aan weerszijden van de wervelkolom. Zij zuiveren de afvalstoffen uit het bloed en zetten deze om in urine. De meest voorkomende tumor in de nier is het niercelcarcinoom.

Hoe herkent u nierkanker?

Nierkanker geeft in het begin zelden klachten. U kunt last krijgen van pijn in de zij, vermoeidheid, lusteloosheid, verminderde eetlust en koorts. Ook kan het voorkomen dat u bloed in uw urine vindt en dat u afvalt zonder aantoonbare reden.

Risicogroepen

In Nederland wordt per jaar bij circa 1.700 mensen nierkanker vastgesteld. Nierkanker komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Nierkanker kan op alle leeftijden voorkomen. Over de oorzaken van nierkanker is nog weinig bekend.

Hoe onderzoeken we u?

U krijgt een bezoek bij de arts of bij de verpleegkundig specialist. Zo nodig krijgt u aanvullend onderzoek. Dit onderzoek bestaat uit een echo en/of een CT-scan bij de afdeling Radiologie en mogelijk een cystoscopie (blaasonderzoek).

Welke behandelingen zijn er?

De behandelingsmogelijkheden bestaan uit:

  • Chirurgie: operatie met de Da Vincirobot. In de operatie wordt uw nier geheel of gedeeltelijk verwijderd.
  • Immunotherapie: behandeling met medicijnen die de afweerreactie tegen de kankercellen stimuleren.
  • Angiogenese-remmers: medicijnen die de groei van bloedvaten remmen.
  • Ablatie: hierbij wordt de bloedtoevoer naar de tumor afgesloten.
  • Thuistoediening: sinds kort is thuistoediening van de immunotherapiebehandeling mogelijk.

Lees meer over de operatierobot

Patiëntervaringen

'In deze tijd van corona is het fijn dat het thuis kan'

Nigel Burgess (57) zit in zijn eigen huiskamer en krijgt immunotherapie thuis. Hij is ongeneeslijk ziek door nierkanker. “Voordat ik ziek werd, had ik nooit van immunotherapie gehoord”, bekent hij. Een gespecialiseerd verpleegkundige van Eurocept Homecare komt langs om hem de medicatie toe te dienen

Lees Nigels verhaal of Bekijk alle patiëntervaringen

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: