Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Nierkanker

Wat is nierkanker?

Ons lichaam is opgebouwd uit miljarden cellen. Om te groeien en om beschadigde of verouderde cellen te vervangen, maken we continu nieuwe cellen aan. Deze ontstaan door celdeling: een cel splitst zich in twee cellen. Soms gaat er door schadelijke invloeden van buitenaf of door toeval iets mis in de celdeling. Cellen kunnen zich overmatig gaan delen, waardoor een gezwel of tumor ontstaat. Als dat gebeurt in de nieren, spreken we van nierkanker.

De nieren zijn twee boonvormige organen, die achter de buikholte liggen, aan weerszijden van de wervelkolom. Zij zuiveren de afvalstoffen uit het bloed en zetten deze om in urine. De meest voorkomende tumor in de nier is het niercelcarcinoom.

Hoe herkent u nierkanker?

Nierkanker geeft in het begin zelden klachten. U kunt last krijgen van pijn in de zij, vermoeidheid, lusteloosheid, verminderde eetlust en koorts. Ook kan het voorkomen dat u bloed in uw urine vindt en dat u afvalt zonder aantoonbare reden.

Risicogroepen

In Nederland wordt per jaar bij circa 1.700 mensen nierkanker vastgesteld. Nierkanker komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Nierkanker kan op alle leeftijden voorkomen. Over de oorzaken van nierkanker is nog weinig bekend.

Hoe onderzoeken we u?

U krijgt een bezoek bij de arts of bij de verpleegkundig specialist. Zo nodig krijgt u aanvullend onderzoek. Dit onderzoek bestaat uit een echo en/of een CT-scan bij de afdeling Radiologie en mogelijk een cystoscopie (blaasonderzoek).

Welke behandelingen zijn er?

De behandelingsmogelijkheden bestaan uit:

  • Chirurgie: operatie met de Da Vincirobot. In de operatie wordt uw nier geheel of gedeeltelijk verwijderd.
  • Immunotherapie: behandeling met medicijnen die de afweerreactie tegen de kankercellen stimuleren.
  • Angiogenese-remmers: medicijnen die de groei van bloedvaten remmen.
  • Ablatie: hierbij wordt de bloedtoevoer naar de tumor afgesloten.

Lees meer over de operatierobot

Ons team

Ons team bestaat uit acht urologen, een verpleegkundig specialist, een oncologieverpleegkundige en twee zorgcoördinatoren. Voor u als patiënt zijn de zorgcoördinatoren het eerste aanspreekpunt voor vragen. U kunt hen bereiken op het telefoonnummer 06-23656731 (van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur).

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: