Robotchirurgie
DaVinci operatierobot

Over de robot

Wat is een Da Vinci robot?

De Da Vinci operatierobot is een apparaat met vier mechanische armen, die bediend worden door een operateur vanuit een console (de afstandsbediening). Via een driedimensionaal (3D) beeld, dat 10 tot 20 keer is vergroot, wordt de operatie vanuit die console verricht. De robot vertaalt de bewegingen van de vingers van de operateur met enorme precisie en filtert eventuele trillingen weg. Door de smalle armen en draaibare ‘polsgewrichtjes’ van de robot kan de operateur gebieden bereiken waar hij bij een normale operatie of kijkoperatie minder makkelijk bij komt. Ook wordt omliggend gezond weefsel zo veel mogelijk gespaard.

Complexe taken zijn gemakkelijker

Ook zijn complexe taken eenvoudiger uit te voeren, zoals het maken van darmaansluitingen en plaatsen van ingewikkelde hechtingen. Het is zelfs mogelijk een fluorescerend stofje in te spuiten, waardoor de doorbloeding van aan te sluiten organen zichtbaar wordt. Ook bijvoorbeeld lymfeklieren kunnen met zo’n fluorescerend stofje aangekleurd worden. Hiermee zijn ze sneller te vinden en kunnen ze gemakkelijker verwijderd worden, als dat nodig is.

De operatietafel beweegt mee

Een ander voordeel van de Da Vinci robot is dat de operatietafel meebeweegt met de robot. Hierdoor kunnen we tijdens de hele operatie steeds de meest optimale positie kiezen.

Onze cijfers op een rij

700
Operaties per jaar
2
Da Vinci operatierobots
ERUS
Europees opleidingscentrum

Patiëntervaringen

Lees de ervaringen van onze patiënten.
‘Snel herstel na blaasverwijdering met operatierobot’
Karin Beijer - blaaskanker - buiten

Karin Beijer (56) ontdekte dat ze blaaskanker had en is in Rijnstate geopereerd met behulp van de operatierobot. "Mijn blaas kon helaas niet gespaard worden maar de operatie verliep goed. Ik kon na een paar dagen al weer wat klusjes doen."

Lees verder of Bekijk alle patiëntervaringen
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: