Robotchirurgie
DaVinci operatierobot

Wetenschappelijk onderzoek en innovatie

In Rijnstate vinden we het erg belangrijk om volgens de meest recente wetenschappelijke inzichten te werken en daaraan bij te dragen. Zo lopen er verscheidene wetenschappelijke studies binnen de verschillende specialismen om beter te leren begrijpen welke methode of behandeling de beste resultaten geeft. Sommige van deze studies zijn opgezet vanuit samenwerkende ziekenhuizen, waarbij Rijnstate een van de deelnemers is. Andere studies zijn vanuit Rijnstate opgezet en worden helemaal binnen Rijnstate uitgevoerd, of andere ziekenhuizen worden gevraagd aan de studie deel te nemen.

Lopende studies

Zo worden er studies verricht naar de uitkomsten en kwaliteit van leven na behandeling van endeldarmkanker en worden voor blaaskankeroperaties de uitkomsten vergeleken tussen open versus robotchirurgie. Ook wordt er gekeken naar het effect van het gebruik van fluorescerende stoffen om de doorbloeding van organen te controleren en lymfleklieren aan te kleuren. Zo kunnen de lymfeklieren sneller en met meer precisie gelokaliseerd en verwijderd kunnen worden. Zo wordt er binnen de SLIM-studie door middel van fluorescentie op de robot de ‘sentinal node’ opgezocht bij patiënten met kanker in het baarmoederslijmvlies in een vroeg stadium. De ‘sentinel node’ is de eerste lymfeklier die is aangedaan bij eventuele uitzaaiingen. Door deze lymfeklier te onderzoeken kan worden bepaald of er uitzaaiingen zijn.

Onderzoek naar vernieuwende technologieën

Naast onderzoek naar de uitkomsten bij robotchirurgie doen we ook onderzoek naar de inzet van vernieuwende technologieën in combinatie met de operatierobot.
Zo ontwikkelen we in samenwerking met het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis (AvL) en het Nederlands Kanker Instituut (NKI) een navigatiesysteem dat op basis van 3D-beelden de exacte ligging van een tumor of lymfeklier kan weergeven. Het is de verwachting dat we hiermee de tumor of ander aangedaan weefsel sneller en nauwkeuriger kunnen verwijderen met minder risico op complicaties of schade aan omliggend gezond weefsel. Het AvL heeft dit navigatiesysteem ontwikkeld voor gebruik bij open operaties en de eerste resultaten zijn veelbelovend. In Rijnstate gaan we dit navigatiesysteem verder ontwikkelen voor inzet bij robotchirurgie. Het doel is om de voordelen van beide systemen te combineren en zo nog preciezer en efficiënter te kunnen opereren met de operatierobots.

Onze cijfers op een rij

700
Operaties per jaar
2
Operatierobots
ERUS
Europees opleidingscentrum
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: