3D centrum
DaVinci operatierobot

3D-navigatie bij wervelkolomchirurgie

Rijnstate voert complexe rugoperaties uit met ondersteuning van de nieuwste 3D-navigatietechnologie. Een groot voordeel voor patiënten, want hierdoor kunnen we veel nauwkeuriger en sneller schroeven plaatsen. Ook voor artsen is werken met het navigatiesysteem positief, omdat het 3D-beeld ‘live’ de positie van de schroeven en instrumenten toont.

Voor patiënten met hevige pijn door een afknelling van de zenuwen in de rug volgt soms een operatie waarbij een twee of meer wervels worden vastgezet met schroeven en staven. Deze operatie heet een Spondylodese. Tijdens de operatie plaatsen we schroeven aan beide kanten in de wervels. Deze verbinden we vervolgens met staven. Rijnstate voert jaarlijks meer dan 100 van deze operaties uit.

3D-beeldvorming en navigatie

Normaal maken we tijdens het plaatsen van de schroeven meerdere 2D-röntgenfoto’s om de richting en positie van de schroef te controleren. Voor de operatie maken we een CT-scan. Deze beelden worden overgezet naar het navigatiesysteem die daar een 3D-model van maakt. Op basis van dit 3D-model toont het systeem de positie van de instrumenten en schroeven ‘live’. Tijdens de ingreep hoeven we dus geen röntgenfoto’s meer te maken. Hierdoor loopt de ingreep soepeler en kunnen we nauwkeurige bepalen waar we de schroeven plaatsen. 

Ook kan op het beeld digitaal een schroef worden ingemeten om te bepalen wat de ideale maat is. Daarnaast kan deze innovatieve technologie ons helpen om de grenzen van een bottumor in de rug duidelijk in beeld krijgen tijdens een operatie. Hierdoor kunnen we deze met hogere precisie verwijderen.

Orthopedisch chirurg Bart Kuipers: ‘De 3D-feedback die deze technologie geeft is van enorme meerwaarde bij rugoperaties. Omdat elke millimeter telt zo vlakbij bij zenuwwortels kan dit het verschil maken tussen een geslaagde of minder succesvolle operatie.’

Een 3D-genavigeerde operatie aan de wervelkolom.
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: