3D centrum
DaVinci operatierobot

Wetenschappelijk onderzoek en innovatie

In Rijnstate vinden we het erg belangrijk om volgens de meest recente wetenschappelijke inzichten te werken en daaraan bij te dragen. Zo lopen er een aantal wetenschappelijke studies binnen verschillende specialismen om beter te begrijpen welke methode of behandeling de beste resultaten geeft. Sommige van deze studies zijn opgezet vanuit samenwerkende ziekenhuizen, waarbij Rijnstate een van de deelnemers is. Andere studies zijn vanuit Rijnstate opgezet en worden helemaal binnen Rijnstate uitgevoerd, of we vragen andere ziekenhuizen om aan de studie deel te nemen.

Navigatie van klieren en tumoren

Om tijdens operaties moeilijk vindbare tumoren, uitzaaiingen of klieren op te sporen, heeft chirurg Theo Ruers van het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) een 3D-navigatiesysteem ontwikkeld. In Rijnstate onderzoeken we in studieverband of dit 3D-navigatiesysteem ook gebruikt kan worden tijdens robotchirurgie. Zo willen we samen met het Antoni van Leeuwenhoek dit 3D-navigatiesysteem verder ontwikkelen.

Dit navigatiesysteem laat de precieze locatie van een tumor of klier zien. Ook brengen we zo zenuwen en vaten in beeld zodat die gespaard kunnen blijven. Rijnstate is als tweede ziekenhuis in Nederland met deze techniek aan de slag gegaan, ondersteund door een onderzoeker vanuit het Antoni van Leeuwenhoek.

“Rijnstate ontwikkelt dit navigatiesysteem nu samen met het Antoni van Leeuwenhoek verder om specifiek toe te passen bij patiënten die met behulp van de Da Vinci robot worden geopereerd. Rijnstate heeft een leidende positie binnen de robot-geassisteerde operaties in Nederland en is daarmee het aangewezen centrum om deze ontwikkeling binnen deze patiëntengroep toe te passen”, aldus Charlotte Blanken, chirurg in Rijnstate.

“De techniek maakt gebruik van een combinatie van scans die van de patiënt worden gemaakt zowel voor als tijdens de ingreep,” vult Niek Hugen, chirurg in opleiding aan. “Door deze scans te combineren en met speciale 3D-software te bewerken, kan de chirurg tijdens de ingreep live navigeren door het operatiegebied. We kunnen de locatie van specifieke afwijkende weefsels hiermee zeer nauwkeurig vaststellen. Het mes snijdt hierbij aan beide kanten: essentiële weefsels die gespaard moeten worden kunnen worden herkend en afwijkende weefsels kunnen nauwkeuriger worden opgezocht en verwijderd.”

De techniek is al met succes toegepast bij meer dan honderd patiënten in het Antoni van Leeuwenhoek. In Rijnstate passen we deze technologie bij meer soorten chirurgie toe. Daarnaast zetten we dit navigatiesysteem ook in bij gynaecologische en urologische operaties met de Da Vinci robot.

3D-navigatie bij moeilijk vindbare klieren in de buikholte.

‘Eerst nog binnen studieverband, maar uiteindelijk verwachten we dat deze technologie van dusdanig grote toegevoegde waarde is dat het niet meer weg te denken is uit de chirurgische zorg’, vertelt Charlotte Blanken.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: