Patiëntervaringen
Karin Beijer in woonkamer

‘Snel hersteld na blaasverwijdering met operatierobot’



“Vier dagen na het verwijderen van mijn blaas mocht ik al naar huis en na drie weken ben ik alweer uit eten geweest.” Karin Beijer (56) ontdekte dat ze blaaskanker had en is in Rijnstate geopereerd met behulp van de operatierobot.

Begin juni 2015 ontdekte Karin Beijer uit Doetinchem dat ze bloed plaste. Haar huisarts verwees haar door naar het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. “Hier bleek dat ik waarschijnlijk oppervlakkige blaaskanker had”, vertelt Karin. Tijdens een kijkoperatie via de plasbuis werd de tumor laagje voor laagje weggehaald. Na onderzoek van het weefsel bleek dat de tumor was ingegroeid in de blaas. “Ik schrok ontzettend en dacht alleen maar: geen stoma!”

Rijnstate gespecialiseerd in deze blaasoperatie

Om te kijken of het mogelijk was om de tumor te behandelen zonder de blaas te verwijderen, werd Karin doorverwezen naar dokter Smits in Rijnstate en de Radiotherapiegroep. Bij een blaasbesparende behandeling wordt de tumor heel gericht behandeld door een combinatie van vier weken uitwendige bestraling, gevolgd door een inwendige bestraling (brachytherapie). Helaas was dit bij Karin niet mogelijk en moest haar blaas toch verwijderd worden. “Nadat ik van de schrik was bekomen, bedacht ik me dat het verwijderen van mijn blaas de enige optie was om de tumor helemaal weg te halen. Omdat Rijnstate is gespecialiseerd in deze operatie, ben ik hier geopereerd.”

Slechts een paar sneetjes

Karins operatie werd uitgevoerd door dokter Wijburg. De uroloog voerde de operatie uit met behulp van de Da Vinci operatierobot. De robot vertaalt de bewegingen van de chirurg heel precies, waardoor omliggend weefsel zo veel mogelijk wordt gespaard. Ook worden er slechts een paar kleine sneetjes in het lichaam gemaakt. “Ik kan me nog goed herinneren dat hij me vlak voor de operatie vroeg welke muziek ik graag wilde horen. Door de zenuwen begon ik grapjes te maken en ik zei: ‘Kies maar iets wat je zelf leuk vindt, zodat je de operatie goed kunt uitvoeren’.”

Karin Beijer - blaaskanker - buiten Karin Beijer: “De operatie met behulp van de operatierobot is me ontzettend meegevallen, vooral dat ik al zo snel weer hersteld ben.”

Snel hersteld na de operatie

Het herstel na de operatie ging erg goed en na vier dagen mocht Karin al naar huis. “De eerste dagen heb ik het heel rustig aan gedaan, maar daarna wilde ik zelfs wel weer wat huishoudelijke klusjes doen”, vertelt ze. “Vriendinnen verbaasden zich erover dat ik me zo snel weer goed voelde. Dat werkte erg positief op het verdere herstel.”

Leren leven met een stoma

“Nu mijn blaas is verwijderd, heb ik een urinestoma, een kunstmatige uitgang voor urine op mijn buik. Ik moet er nog goed aan denken dat ik hem op tijd leeg en dat ik altijd reservemateriaal bij me heb”, vertelt Karin. “In januari wil ik weer rustig gaan beginnen met mijn werk in de kinderopvang. Ook wil ik dan mijn tennis en golf weer op gaan pakken. Gelukkig zijn er voor stomapatiënten speciale materialen ontwikkeld om dit gewoon te kunnen blijven doen en de stoma goed te beschermen.”

Voorjaar 2017: hoe gaat het nu?

In april 2017 is het bijna anderhalf jaar geleden dat we mevrouw Beijer spraken. Hoe gaat het nu met haar? “Ik heb geen last meer van de operatie, maar ik ben wel lang moe geweest”, vertelt ze. “Nu gaat het goed met me en ben ik weer volledig aan het werk.”

Waarom kiezen voor Rijnstate?

Sinds januari 2010 gebruiken de urologisch chirurgen in Rijnstate de operatierobot, de Intuitive Da Vinci SI. Met zijn vingers stuurt de uroloog de instrumenten. De robot vertaalt de bewegingen van de chirurg met extreme precisie, waardoor omliggend weefsel zo veel mogelijk wordt gespaard. De operatierobot geeft de uroloog een beter zicht op het operatiegebied en fijnere vingerbewegingen. De patiënt herstelt sneller en er is een kleinere kans op complicaties.

Rijnstate werkt aan RACE-studie

Samen met een aantal andere ziekenhuizen neemt Rijnstate deel aan het onderzoek ‘RAdicale Cystectomie Evaluatie’, ook wel RACE-studie genoemd. Het landelijk onderzoek wordt uitgevoerd vanuit Rijnstate, met uroloog Carl Wijburg als hoofdonderzoeker. Tijdens deze RACE-studie onderzoeken we of de vaak gebruikte behandelmethode bij blaaskanker wel kosteneffectief is. Het gaat om de kijkoperatie die wordt uitgevoerd met behulp van de operatierobot.

Lees meer over deze studie

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: