Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Littekenbreuk

De ingewanden in uw buikholte worden omsloten door de buikwand. Als u een buikoperatie heeft ondergaan en daar een litteken aan over heeft gehouden, is de buikwand op de plek van het litteken minder stevig. Door bepaalde omstandigheden kan dit littekenweefsel kapotgaan. Dit kan onder andere ontstaan door een toename van druk in uw buikholte, bijvoorbeeld als u hoest of iets zwaars tilt. Het buikvlies en de buikorganen kunnen dan, op de plaats waar het littekenweefsel kapot is gegaan, daar door heen geperst worden. Er is dan sprake van een littekenbreuk. Een littekenbreuk geneest niet vanzelf. Vaak wordt de opening alleen maar breder. Dit geeft pijnklachten en het risico kan ontstaan dat organen beklemd raken. Om dit te voorkomen moet de breuk dichtgemaakt worden.

Risicogroepen

Patiënten die een buikoperatie hebben een ondergaan die een litteken heeft achtergelaten.

Preventie

Overgewicht, roken, bepaalde longaandoeningen zoals COPD, ondervoeding, infecties en het gebruik van bepaalde medicaties zoals prednison vergrote het risico op het krijgen van een littekenbreuk. Voorkom obstipatie en problemen met de urinelozing.

Behandeling

Wanneer een breuk bij u is geconstateerd, bespreekt de chirurg met u hoe in uw geval de breuk behandeld kan worden. In het algemeen wordt een operatie geadviseerd.

Conventionele operatie

De uitstulping van het buikvlies wordt opgeheven. Zo nodig wordt de opening of zwakke plek in de buikwand hersteld. Daarbij wordt de buikwand verstevigd, gebruikmakend van het weefsel van de buikwand zelf (een ‘plastiek’ genoemd) of door een stukje kunststof (mat) in te hechten. Dit kunststof materiaal is veilig en wordt doorgaans goed door het lichaam geaccepteerd.

Kijkoperatie

Deze operatiemethode is niet voor iedere patiënt geschikt, bijvoorbeeld als de breuk te groot is. Bij een kijkoperatie worden via een aantal gaatjes in de buikhuid instrumenten en een camera, die verbonden is met een tv-monitor, naar binnen gebracht. De operatie wordt nu vanuit de binnenzijde uitgevoerd, waarbij de chirurg zijn handelingen ziet op het tv-scherm. Ook nu wordt de uitstulping van het buikvlies opgeheven. Bij deze operatie wordt de opening of zwakke plek in de buikwand altijd hersteld met een stukje kunststof.

Robotoperatie

Sinds kort behandelen we ook littekenbreuken met behulp van robotchirurgie. Hiervoor gelden grotendeels dezelfde voorwaarden als bij de kijkoperatie. Met een aantal gaatjes in de buikhuid worden de robotinstrumenten en camera naar binnen gebracht. De chirurg voert via een speciale console de operatie uit. Voordeel van de robotoperatie is dat we meer mogelijkheden hebben ten opzichte van de kijkoperatie. De chirurg kijkt met u of deze techniek voor u geschikt is. 

Onze specialisten

in de behandeling van deze aandoening

Onze specialismen

voor deze aandoening
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: