1. Littekenbreuk
Aandoening en behandeling
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Littekenbreuk

De ingewanden in uw buikholte worden omsloten door de buikwand. Als u een buikoperatie heeft ondergaan en daar een litteken aan over heeft gehouden, is de buikwand op de plek van het litteken minder stevig. Als de druk in uw buikholte toeneemt, bijvoorbeeld als u hoest of iets zwaars tilt, kunnen het buikvlies en de buikorganen door de buikwand heen geperst worden. Er is dan sprake van een littekenbreuk.

Een littekenbreuk geneest niet vanzelf. Vaak wordt de opening alleen maar breder. Dit geeft pijnklachten en het risico kan ontstaan dat organen beklemd raken. Om dit te voorkomen moet de breuk dichtgemaakt worden.

Risicogroepen

Patiënten die een buikoperatie hebben een ondergaan die een litteken heeft achtergelaten.

Preventie

Voorkom overgewicht. Laat lang bestaande hoest, obstipatie en problemen met de urinelozing behandelen.

Behandeling

Wanneer een breuk bij u is geconstateerd zal de chirurg met u bespreken, hoe in uw geval de breuk behandeld kan worden. In het algemeen zal u een operatie worden geadviseerd.

Conventionele operatie

Hierbij wordt de operatie uitgevoerd via een snede ter plaatse van de breuk. De uitstulping van het buikvlies wordt opgeheven. Zo nodig wordt de opening of zwakke plek in de buikwand hersteld. Daarbij wordt de buikwand verstevigd, gebruik makend van het weefsel van de buikwand zelf (een ‘plastiek’ genoemd) of door een stukje kunststof in te hechten. Dit kunststof materiaal is veilig en wordt doorgaans goed door het lichaam geaccepteerd.

Kijkoperatie

Deze operatiemethode is niet voor iedere patiënt geschikt, bijvoorbeeld als de breuk niet terug in de buik te duwen is. Bij een kijkoperatie worden via een aantal gaatjes in de buikhuid instrumenten en een camera, die verbonden is met een TV-monitor, naar binnen gebracht. De operatie wordt nu vanuit de binnenzijde uitgevoerd, waarbij de chirurg zijn handelingen ziet op het TV-scherm. Ook nu wordt de uitstulping van het buikvlies opgeheven. Bij deze operatie wordt de opening of zwakke plek in de buikwand altijd hersteld met een stukje kunststof.

Onze specialisten

in de behandeling van deze aandoening

Onze specialismen

voor deze aandoening