Littekenbreuk
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Behandelmogelijkheden

Hoe kunnen wij u behandelen?

Een littekenbreuk geneest niet vanzelf. Vaak wordt de opening alleen maar breder. Dit geeft pijnklachten en het kan gebeuren dat organen beklemd raken. Om dit te voorkomen moet de breuk dichtgemaakt worden en de zwakke plek worden verstevigd. De chirurg bespreekt met u hoe bij u de breuk behandeld kan worden. In het algemeen is een operatie het advies. De operatie kan gedaan worden via een snede in buikwand, via een kijkoperatie of via een robotoperatie.

Snede in de buikwand
De ingreep via een snede in de buikwand gebeurt onder plaatselijke verdoving of onder volledige narcose. Dit ligt aan de plaats van de breuk. De arts maakt een snede in de buikwand en maakt de breuk dicht, meestal met een kunststof matje. De snede wordt gehecht en afgedekt met een pleister.

Kijkoperatie
De ingreep via een kijkoperatie gebeurt onder volledige narcose. De arts brengt via drie gaatjes in de buikwand buisjes in met een doorsnede van een halve tot een hele centimeter. Door deze buisjes worden een kleine camera (videoscoop) en twee operatie-instrumenten ingebracht. De breuk wordt dichtgemaakt, meestal met een kunststof matje. Na de operatie heeft u dus drie kleine wondjes in de buik.

Robotoperatie
De robotoperatie gaat grotendeels op dezelfde manier als de kijkoperatie. Met een aantal gaatjes in de buikwand worden de robotinstrumenten en de camera naar binnen gebracht. De chirurg bestuurt de robotarmen en voert zo de operatie uit. Voordeel van de robotoperatie is dat er meer mogelijkheden zijn ten opzichte van de kijkoperatie.

Welke behandeling is geschikt voor u?

De chirurg bespreekt met u welke behandeling voor u geschikt is.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: