Littekenbreuk
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Voor de operatie

Welke afspraken heeft u voor de operatie?

Voorbereiding op een opname: preoperatieve screening

Het is belangrijk dat we voor de operatie een goed beeld van u krijgen. Daarvoor krijgt u een voorbereidende afspraak: de preoperatieve screening (POS).
U heeft eerst een afspraak met de apothekersassistent. Zij bespreekt met u welke medicijnen u gebruikt. Ook heeft u een afspraak met de spreekuurassistent. Zij meet onder meer uw bloeddruk en vertelt u meer over de voorbereidingen op de operatie.
Daarna heeft u een afspraak met de anesthesioloog. De anesthesioloog bekijkt of de operatie voor u extra gezondheidsrisico’s oplevert. Hij bespreekt met u welk soort verdoving en welke pijnstilling u krijgt. Daarnaast maakt hij afspraken met u over hoe u op de dag van de operatie uw medicijnen gebruikt. Het is belangrijk dat u zich aan deze afspraken houdt.
Als laatste heeft u een afspraak met een intakeverpleegkundige. Zij stelt u onder andere een aantal vragen over uw gezondheid en vertelt u meer over de operatie en de dagen erna.

Antistollingsmedicijnen

De anesthesioloog bespreekt ook met u welke medicijnen u op de dag van de operatie mag innemen en met welke medicijnen u van tevoren moet stoppen. Een normale bloedstolling na de operatie is heel belangrijk. Daarom mag u zeven dagen voor deze ingreep geen antistollingsmedicijnen gebruiken. Dat zijn medicijnen die ervoor zorgen dat het bloed minder snel stolt (Sintrom, Marcoumar, enzovoorts). U mag deze pijnstillers ook niet nemen: Aspirine, Acetosal, Ascal. Zeg het tegen de behandelend arts als u deze middelen gebruikt.

Nuchter

De anesthesioloog vertelt u ook of u nuchter moet zijn. Nuchter zijn betekent dat uw maag leeg moet zijn op de dag van de operatie. De anesthesioloog vertelt u wat u mag eten en drinken en tot hoe lang voor de operatie dat mag.

Voorbereiding in het ziekenhuis

Op de dag van opname meldt u zich bij de opnamebalie. Hier vertellen we u op welke afdeling u wordt verwacht. Op de afdeling wordt u naar uw kamer gebracht en de verpleegkundige stelt u een paar vragen. Daarna wordt het operatiegebied geschoren. Dat doen we om te voorkomen dat haren en bacteriën de operatiewond besmetten. U krijgt ook medicijnen die rustgevend en pijnstillend werken. Verder krijgt u operatiekleding aan. Vervolgens wordt u met uw bed naar de operatiekamer gebracht.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: