Littekenbreuk
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Voor de operatie

Welke afspraken heeft u voor de operatie?

Voorbereiding op een opname: preoperatieve screening

Het is belangrijk dat we voor de operatie een goed beeld van u krijgen. Daarvoor krijgt u een voorbereidende afspraak: de preoperatieve screening (POS).

U heeft eerst een afspraak met de apothekersassistent. Zij bespreekt met u welke medicijnen u gebruikt. Ook heeft u een afspraak met de spreekuurassistent. Zij meet onder meer uw bloeddruk en vertelt u meer over de voorbereidingen op de operatie.

Daarna heeft u een afspraak met de anesthesioloog. De anesthesioloog bekijkt of de operatie voor u extra gezondheidsrisico’s oplevert. Hij bespreekt met u welk soort verdoving en welke pijnstilling u krijgt. Daarnaast maakt hij afspraken met u over hoe u op de dag van de operatie uw medicijnen gebruikt. Het is belangrijk dat u zich aan deze afspraken houdt.

Als laatste heeft u een afspraak met een intakeverpleegkundige. Zij stelt u onder andere een aantal vragen over uw gezondheid en vertelt u meer over de operatie en de dagen erna.

Medicatie

De anesthesioloog bespreekt met u welke medicijnen u op de dag van de operatie mag innemen en met welke medicijnen u van tevoren moet stoppen.

Niet eten en drinken

Voor de behandeling moet u nuchter zijn. Dat wil zeggen dat u niet mag eten en drinken voor de behandeling. Dit is belangrijk omdat u voor de behandeling een roesje (sedatie) krijgt.

Als u wel heeft gegeten of gedronken, kan de behandeling niet doorgaan. Houdt u zich daarom aan de volgende regels:

  • Tot 6 uur voor uw afspraak mag u een lichte maaltijd eten, bijvoorbeeld een beschuitje met een kop thee. De laatste 6 uur voor uw afspraak mag u niets meer eten.
  • Tot 2 uur voor uw afspraak mag u alleen water drinken. De laatste 2 uur voor uw afspraak mag u niets meer drinken.
  • Uw medicijnen mag u innemen tot 1 uur voor uw afspraak. Het laatste uur voor uw afspraak mag u geen medicijnen innemen.
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: