Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Verzakking

Wat is een verzakking?

Een verzakking is het dieper komen te liggen van een orgaan dat aan de schede grenst. Normaal worden deze organen (blaas, endeldarm en baarmoeder) op hun plaats gehouden door zenuwen, spieren en bindweefselstrengen (banden of ligamenten). Door een zwakte in dit systeem kunnen een of meer van deze organen via de schede uitzakken. Soms komen ze zichtbaar of voelbaar naar buiten.

Klachten

Bij een verzakking kunt u kunt last hebben van een zwaar gevoel in de schede, het gevoel dat er iets niet hoort te zitten of uitzakt, maar ook klachten van de onderrug en onderbuik met vermoeidheid komen vaak voor. Verder kunnen zich problemen voordoen met het plassen of met de ontlasting.

Risicogroepen

Een verzakking komt vooral op oudere leeftijd voor en heeft dan vooral te maken met het zwakker worden van de spieren en bindweefsels. Het komt echter ook bij jongere vrouwen, waarschijnlijk omdat niet iedereen een even stevig bekkenbodem heeft. Daarnaast raakt de bekkenbodem soms verzwakt of beschadigd als gevolg van o.a. een bevalling, zwaar lichamelijk werk, overgewicht en veelvuldig hoesten (bijvoorbeeld bij roken of longziekten).

Preventie

Het is moeilijk te zeggen of een verzakking te voorkomen is. Er zijn vrouwen die geen risicofactoren hebben en toch een verzakking krijgen. Als er echter een vermoeden bestaat van een zwak bekkenbodem kan een vezelrijk dieet met voldoende drinken de ontlasting soepel houden. Ook verstandig tillen, stoppen met roken, het dragen van losse kleding, verstandig sporten en afvallen bij overgewicht kunnen helpen.

Behandeling

Niet alle verzakkingen geven klachten. Als u geen klachten heeft, is een behandeling niet nodig. De behandeling is dan ook gericht op de klachten die u ervaart. Bij blaasproblemen adviseren we vaak een andere behandeling dan bij zuivere verzakkingsklachten.

Fysiotherapie

Fysiotherapie versterkt de bekkenbodemspieren waardoor met name plas- en ontlastingsklachten verbeterd kunnen worden. Bij een milde verzakking kan fysiotherapie alleen soms voldoende resultaat bieden. Vaak is het zo dat patiënten die verdere behandeling nodig hebben, meer baat daarbij hebben als ze vooraf fysiotherapie hebben gehad.

Hormoontekort

Als een tekort aan vrouwelijk geslachtshormoon de verzakking veroorzaakt, kunnen vaginale zetpillen of vaginale crèmes voorgeschreven worden. Soms worden medicijnen gebruikt om plasproblemen te verlichten of om de ontlasting soepel te houden. Een ring (ook wel pessarium genoemd) biedt in veel gevallen een snelle en simpele oplossing. Hiermee worden de verzakte organen weer terug op hun plaats geduwd. Een goed zittende ring geeft geen klachten. Wel kan het soms even duren voordat de juiste soort of juiste maat ring voor u gevonden wordt.

Operatie

Een operatie komt pas in beeld als andere maatregelen onvoldoende helpen. Welke operatie u krijgt, hangt af van het soort verzakking dat u heeft. Na de operatie zullen uw klachten meestal verminderen of verdwijnen. Wel moet u altijd rekening houden met een kleine kans op complicaties, het ontstaan van nieuwe problemen (dan vooral plasproblemen), en terugkeer van klachten na een aantal jaren.

Patiëntervaringen

Lees de ervaringen van onze patiënten.
‘Een dag na de robotoperatie mocht ik al weer naar huis’
Janny Soyak - gynaecologen - robot

Een grote verzakking werd bij Janny Soyak-Termeer verholpen door middel van een operatie met de Da Vinci-robot. "Ik heb geen pijn gehad en ben niet ziek geweest, ondanks dat het een grote ingreep was."

Lees meer of Bekijk alle patiëntervaringen
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: