DaVinci operatierobot

Operatierobot nu ook ingezet bij maagverkleinende operatiesRijnstate breidt het aantal operaties met de operatierobot fors uit. Het ziekenhuis schafte hiervoor onlangs een tweede robotsysteem aan. Ook de chirurgen van Vitalys gaan meer gebruik maken van de robot bij maagverkleinende operaties.

Met de komst van de tweede operatierobot kunnen er jaarlijks nog meer robotgeassisteerde ingrepen worden gedaan. Een robotgeassisteerde operatie is minder belastend voor de patiënt met als resultaat een sneller herstel. Ook de chirurgen van Vitalys gaan meer gebruik maken van de robot bij maagverkleinende operaties. Dit gaat met name gebeuren bij de meer complexe bariatrische ingrepen, zoals revisiechirurgie, en bij extreem zware patiënten.

“Bij een revisie wordt een eerdere buikoperatie omgezet in een nieuwe variant”, legt bariatrisch chirurg Bart Witteman uit. Hij opereert sinds 2014 al met de robot en is samen met chirurg Ignace Janssen opgeleid als robotchirurg en gespecialiseerd in bariatrische ingrepen. “We verwijderen bijvoorbeeld een maagbandje en voeren vervolgens een gastric bypass operatie uit. Vanwege eerdere operaties is een nieuwe kijkoperatie complexer en is er meer risico op complicaties. Door deze patiënten met behulp van de robot te opereren, kunnen we nauwkeurig en ontspannen werken en de risico’s tot een minimum beperken.”

Kleine beweginkjes

Vitalys opereert jaarlijks zo’n 1200 patiënten met overgewicht. Daarvan wordt slechts een klein deel met de robot worden geopereerd. “Maar als het beter is voor de patiënt doen we het met de robot”, zegt Bart. “Dat is vaak het geval bij extreem zware patiënten. Omdat bij deze patiënten de buikwand zo zwaar is en veel weerstand geeft, hebben we vaak moeite om via een gewone kijkoperatie (laparoscopie) kleine beweginkjes in de buik te maken. Dat doen we bijvoorbeeld bij het maken van een darmaansluiting. Met de robot is de buik beter bereikbaar.”

Bovendien heeft de chirurg bij het opereren van deze patiënten meestal weinig ruimte door het vele vetweefsel en zijn de organen vaak moeilijk te ontdekken. Daarbij zijn de patiënten vaak kwetsbaar. “Daarom doen we alle maagverkleiningen al door middel van een kijkoperatie. Mensen met overgewicht hebben veel last van een grote snede.”

Voordelen van robotchirurgie

De Da Vinci is een apparaat met vier mechanische armen die bediend worden door een chirurg vanuit een console. Via een driedimensionaal beeld, dat 10 tot 20 keer is vergroot, verricht hij de operatie. De robot vertaalt de bewegingen van de vingers van de chirurg met enorme precisie en filtert eventuele trillingen weg. Door de smalle, flexibele armen, en draaibare ‘polsgewrichtjes’ van de robot kan de chirurg gebieden bereiken, waar hij bij een normale operatie of kijkoperatie minder makkelijk bij komt, en wordt omliggend weefsel zo veel mogelijk gespaard. Ook zijn complexe taken eenvoudiger uit te voeren zoals bijvoorbeeld het maken van darmaansluitingen. Het is zelfs mogelijk een fluorescerend stofje in te spuiten, waardoor de doorbloeding van aan te sluiten organen zichtbaar wordt.

De patiënt krijgt slechts een aantal kleine sneetjes in het lichaam waardoor de operatie-instrumenten worden ingebracht. Het doel van de inzet van de Da Vinci operatierobot is dat de patiënt minder last heeft van bloedverlies, minder pijn en minder littekenweefsel, waardoor hij sneller herstelt. De patiënt krijgt slechts een aantal kleine sneetjes in het lichaam waardoor de operatie-instrumenten worden ingebracht. Het doel van de inzet van de Da Vinci operatierobot is dat de patiënt minder last heeft van bloedverlies, minder pijn en minder littekenweefsel, waardoor hij sneller herstelt.

Naast bariatrische ingrepen wordt de robot ook gebruikt bij urologische ingrepen, ingrepen aan de baarmoeder, complexe maag-darmoperaties, longchirurgie en de behandeling van endometriose.

Behandeling van overgewicht

Vitalys, kliniek tegen overgewicht, helpt mensen die al jarenlang een strijd voeren tegen hun overgewicht. Wij zien ernstig overgewicht (obesitas) als een chronische aandoening waar gelukkig wat aan gedaan kan worden. Vitalys is onderdeel van Rijnstate.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: