Ondersteunende en palliatieve zorg
Verpleegkundige en patient
Laatste informatie over het coronavirus

Onderzoek en onderwijs

In het Centrum voor Ondersteunende & Palliatieve Zorg (COPZ) vindt structureel wetenschappelijk onderzoek plaats. Dit onderzoek is belangrijk om de patiëntenzorg te verbeteren, te vernieuwen en onze deskundigheid op het gebied van palliatieve zorg te behouden en uit te breiden. Wij doen daarom ook mee met nationale onderzoeksprojecten.

Lees meer over ons wetenschappelijk onderzoek en speerpunten in onderzoek

Onderwijs en opleiding

Rijnstate investeert al jaren in onderwijs voor artsen en verpleegkundigen op het gebied van palliatieve zorg. Zo zijn we in 2008 met hulp van een legaat van oud-patiënte Gonnie Waaijer begonnen met het Gonnie Waaijer Onderwijscurriculum. Dit is een leerplan ter bevordering van kennis en vaardigheden van de palliatieve zorg bij verpleegkundigen en artsen. Ook biedt het Centrum voor Ondersteunende & Palliatieve Zorg een opleidingsplek voor een AIOS met als aandachtsgebied Palliatieve Zorg.

Meer weten?

Nieuws

Hieronder vindt u interessante nieuwsberichten.
Rijnstate start proef: vroeg in gesprek met COPD-patiënten over toekomst

Patiënten met een levensbeperkende ziekte (zoals kanker, COPD, hartfalen of dementie) hebben vaak verwarrende emoties en zorgen over de toekomst. Voor hen en hun naasten is het belangrijk om al in een vroeg stadium wensen en verwachtingen voor de toekomst te bespreken. Rijnstate is daarom gestart met een proef ‘toekomstige zorgplanning’ voor in eerste instantie patiënten met COPD. Dit doen we samen met Onze Huisartsen en een aantal andere zorginstanties in de regio Arnhem. 

Lees meer
2 specialisten in overleg en kijken naar computerscherm
Centrum voor Ondersteunende en Palliatieve Zorg Rijnstate bestaat 12,5 jaar

Het Centrum voor Ondersteunende en Palliatieve Zorg (COPZ) van Rijnstate bestaat deze week 12,5 jaar. In 2007 was Rijnstate een van de eerste ziekenhuizen in Nederland waar een team palliatieve zorg van start ging. Van een klein begin met één verpleegkundig specialist zijn is het COPZ nu een groot team geworden voor patiënten die weten dat ze niet meer beter worden.

Lees meer
Een vrouw met schoudertas loopt voor de wand met woorden
Rijnstate doet mee met pilot palliatieve-zorg-coach

Op 17 juni is in de regio’s Arnhem en de Liemers een pilot ‘palliatieve zorgcoach’ gestart. Patiënten krijgen in hun laatste levensfase vaak te maken met veel verschillende zorgverleners. In deze intensieve periode is het voor de patiënt prettig een vast aanspreekpunt te hebben, een palliatieve-zorg-coach. In de pilot gaat dat nu ook gebeuren. De proef is een initiatief van het Netwerk Palliatieve zorg in de regio Arnhem en De Liemers. Rijnstate werkt hierin samen met veel Gelderse zorginstellingen.

Lees meer
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: