Ondersteunende en palliatieve zorg
Verpleegkundige en patient

Onderzoek en onderwijs

In het Centrum voor Ondersteunende & Palliatieve Zorg (COPZ) vindt structureel wetenschappelijk onderzoek plaats. Dit onderzoek is belangrijk om de patiëntenzorg te verbeteren, te vernieuwen en onze deskundigheid op het gebied van palliatieve zorg te behouden en uit te breiden. Wij doen daarom ook mee met nationale onderzoeksprojecten.

Lees meer over ons wetenschappelijk onderzoek en speerpunten in onderzoek

Onderwijs en opleiding

Rijnstate investeert al jaren in onderwijs voor artsen en verpleegkundigen op het gebied van palliatieve zorg. Zo zijn we in 2008 met hulp van een legaat van oud-patiënte Gonnie Waaijer begonnen met het Gonnie Waaijer Onderwijscurriculum. Dit is een leerplan ter bevordering van kennis en vaardigheden van de palliatieve zorg bij verpleegkundigen en artsen. Tegenwoordig heet dit Training palliatieve zorg. Daarnaast biedt het Centrum voor Ondersteunende & Palliatieve Zorg een opleidingsplek voor een AIOS met als aandachtsgebied palliatieve zorg.

Meer weten?

Nieuws

Hieronder vindt u interessante nieuwsberichten.
Een vrouw met schoudertas loopt voor de wand met woorden
Blijf dapper

Het is begin januari 2021. Vandaag bezoek ik een patiënte van 56 jaar op de corona-afdeling. Ze ligt op een eenpersoonskamer in isolatie. Afgelopen week zou ze starten met een behandeling voor darmkanker. Ze heeft heel erg haar best gedaan om zo min mogelijk mensen te zien en toch kreeg ze corona. Tranen biggelen over haar wangen. Ik luister naar haar en probeer haar te troosten. We spreken af dat ik de volgende dag weer kom, haar echtgenoot komt dan ook.

Lees meer
Brug in het Atrium van Arnhem
Ruimte voor afscheid

Ik loop een eenpersoonskamer in Rijnstate binnen. Daar zie ik een vrouw in bed liggen op haar rechterzij. Ontspannen gezicht, rustige en regelmatige ademhaling, ogen gesloten. Aan haar bed zitten haar echtgenoot en haar twee zonen. Bij een van de zonen rollen de tranen over de wangen. Ik stel me voor, leg uit wat ik kom doen en ga aan het bed zitten. Ik praat tegen haar, raak haar hand aan, ze geeft geen reactie. Ik zie een infuuspomp staan met medicatie. Na een tijdje zegt haar zoon: “Dit is onmenselijk. Dit had ze nooit gewild, hoe lang moet dit nog duren? Je kunt haar toch niet zo laten liggen? Kan het versneld worden? Ik vind dit lijden.”

Lees meer
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: