Onderzoek en onderwijs
Verpleegkundige en patient
Laatste informatie over het coronavirus

Wetenschappelijk onderzoek

Het wetenschappelijk onderzoek van het Centrum voor Ondersteunende & Palliatieve Zorg (COPZ) richt zich op patiënten met kanker die niet meer kunnen genezen en op patiënten met andere ziekten als ze in de palliatieve fase zijn. Het centrum biedt verpleegkundig specialisten, arts-assistenten en specialisten de gelegenheid (promotie)onderzoek te doen. Deelname aan internationale onderzoeken sluit hierop aan.

Onze onderzoekspeerpunten zijn:

  • Diagnostiek en symptomatische behandeling van een delier
  • Pijn en distress bij patiënten rondom het levenseinde
  • Interdisciplinaire zorg en advance care planning
  • Palliatieve zorgaspecten in de geriatrische populatie
  • Spirituele zorgaspecten.

Het COPZ neemt deel aan de volgende onderzoeken:

  • Early Recognition and Optimal Treatment of Delirium in Patients with Advanced Cancer: ZonMw project, looptijd 2009-2016;
  • Screening and treatment of psychological distress in patients with metastatic colorectal cancer: KWF project, looptijd 2012-2017;
  • Doorstroming patiënten naar hospices: project Netwerk Palliatieve Zorg regio Arnhem, looptijd 2015-2016;
  • Inventarisatie behandelafspraken bij kwetsbare patiënten: geen subsidieaanvraag ingediend, looptijd 2015-2016.

Nieuws

Hieronder vindt u interessante nieuwsberichten.
Rijnstate start proef: vroeg in gesprek met COPD-patiënten over toekomst

Patiënten met een levensbeperkende ziekte (zoals kanker, COPD, hartfalen of dementie) hebben vaak verwarrende emoties en zorgen over de toekomst. Voor hen en hun naasten is het belangrijk om al in een vroeg stadium wensen en verwachtingen voor de toekomst te bespreken. Rijnstate is daarom gestart met een proef ‘toekomstige zorgplanning’ voor in eerste instantie patiënten met COPD. Dit doen we samen met Onze Huisartsen en een aantal andere zorginstanties in de regio Arnhem. 

Lees meer
2 specialisten in overleg en kijken naar computerscherm
Centrum voor Ondersteunende en Palliatieve Zorg Rijnstate bestaat 12,5 jaar

Het Centrum voor Ondersteunende en Palliatieve Zorg (COPZ) van Rijnstate bestaat deze week 12,5 jaar. In 2007 was Rijnstate een van de eerste ziekenhuizen in Nederland waar een team palliatieve zorg van start ging. Van een klein begin met één verpleegkundig specialist zijn is het COPZ nu een groot team geworden voor patiënten die weten dat ze niet meer beter worden.

Lees meer
Een vrouw met schoudertas loopt voor de wand met woorden
Rijnstate doet mee met pilot palliatieve-zorg-coach

Op 17 juni is in de regio’s Arnhem en de Liemers een pilot ‘palliatieve zorgcoach’ gestart. Patiënten krijgen in hun laatste levensfase vaak te maken met veel verschillende zorgverleners. In deze intensieve periode is het voor de patiënt prettig een vast aanspreekpunt te hebben, een palliatieve-zorg-coach. In de pilot gaat dat nu ook gebeuren. De proef is een initiatief van het Netwerk Palliatieve zorg in de regio Arnhem en De Liemers. Rijnstate werkt hierin samen met veel Gelderse zorginstellingen.

Lees meer
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: