Onderzoek en onderwijs
Verpleegkundige en patient

Wetenschappelijk onderzoek

Het wetenschappelijk onderzoek van het Centrum voor Ondersteunende & Palliatieve Zorg (COPZ) richt zich op patiënten met kanker die niet meer kunnen genezen en op patiënten met andere ziekten als ze in de palliatieve fase zijn. Het centrum biedt verpleegkundig specialisten, arts-assistenten en specialisten de gelegenheid (promotie)onderzoek te doen. Deelname aan internationale onderzoeken sluit hierop aan.

Onze onderzoekspeerpunten zijn:

  • Diagnostiek en symptomatische behandeling van klachten in de palliatieve fase;
  • Inbedding palliatieve zorg in zorgpaden voor diverse patiëntengroepen met aandacht voor onderzoek naar toekomstige zorgplanning (transmuraal project bij patiënten met COPD) en continuïteit van zorg (palliatieve-zorgcoach).

Deelname aan een Europese studie naar palliatieve sedactie in verschillende klinische settingen is in voorbereiding.

Onderstaande onderzoeken waaraan het COPZ heeft deelgenomen zijn afgerond:

  • Early Recognition and Optimal Treatment of Delirium in Patients with Advanced Cancer: ZonMw project, looptijd 2009-2016;
  • Screening and treatment of psychological distress in patients with metastatic colorectal cancer: KWF-project, looptijd 2012-2017;
  • Doorstroming patiënten naar hospices: project Netwerk Palliatieve Zorg regio Arnhem, looptijd 2015-2016;
  • Inventarisatie behandelafspraken bij kwetsbare patiënten: geen subsidieaanvraag ingediend, looptijd 2015-2016.

Nieuws

Hieronder vindt u interessante nieuwsberichten.
Een vrouw met schoudertas loopt voor de wand met woorden
Blijf dapper

Het is begin januari 2021. Vandaag bezoek ik een patiënte van 56 jaar op de corona-afdeling. Ze ligt op een eenpersoonskamer in isolatie. Afgelopen week zou ze starten met een behandeling voor darmkanker. Ze heeft heel erg haar best gedaan om zo min mogelijk mensen te zien en toch kreeg ze corona. Tranen biggelen over haar wangen. Ik luister naar haar en probeer haar te troosten. We spreken af dat ik de volgende dag weer kom, haar echtgenoot komt dan ook.

Lees meer
Brug in het Atrium van Arnhem
Ruimte voor afscheid

Ik loop een eenpersoonskamer in Rijnstate binnen. Daar zie ik een vrouw in bed liggen op haar rechterzij. Ontspannen gezicht, rustige en regelmatige ademhaling, ogen gesloten. Aan haar bed zitten haar echtgenoot en haar twee zonen. Bij een van de zonen rollen de tranen over de wangen. Ik stel me voor, leg uit wat ik kom doen en ga aan het bed zitten. Ik praat tegen haar, raak haar hand aan, ze geeft geen reactie. Ik zie een infuuspomp staan met medicatie. Na een tijdje zegt haar zoon: “Dit is onmenselijk. Dit had ze nooit gewild, hoe lang moet dit nog duren? Je kunt haar toch niet zo laten liggen? Kan het versneld worden? Ik vind dit lijden.”

Lees meer
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: