Wat kunnen wij voor u betekenen?
U kunt bij het Consultteam Ondersteunende & Palliatieve Zorg terecht voor:
- behandeling en ondersteuning van uw lichamelijke klachten, zoals pijn, kortademigheid, misselijkheid of vermoeidheid
- behandeling en ondersteuning bij psychosociale klachten (zoals angst of somberheid) en bij levensvragen, zoals: 'waarom overkomt mij dit', 'wat is de zin nog van mijn leven' en 'hoe ooit afscheid te nemen van het leven'
- ondersteuning bij het denken over en het nemen van belangrijke beslissingen, zoals het doorgaan met of het stoppen van een behandeling
- ondersteuning bij zo veel mogelijk behoud van zelfstandigheid, grip of regie over uw ziekte en behandeling
- ondersteuning bij het afsluiten van het leven, waardig sterven, rouw en verdriet
- uitleg en informatieverstrekking over specifieke onderwerpen, zoals palliatieve sedatie en euthanasie
- begeleiding en ondersteuning van uw naasten
- informatie over omgang met ziekte en fasen van rouw bij kinderen
- informatie en advies over de zorgmogelijkheden in het ziekenhuis, over de thuiszorg of over hospice-voorzieningen in de regio
Niet alleen bij kanker
Palliatieve zorg wordt vaak geassocieerd met de zorg voor terminale patiënten met een ongeneeslijke vorm van kanker. Palliatieve zorg kan echter ook waardevol zijn en ingezet worden voor mensen met andere vormen van ongeneeslijke ziekten, zoals COPD, dementie, ALS of hartfalen.
Op elk moment starten
Het team kan op elk moment in de palliatieve fase ondersteuning en begeleiding bieden. De zorg kan starten als u net heeft gehoord dat u niet meer kunt genezen. Maar de zorg kan ook later in het ziekteproces worden gegeven. De duur van de palliatieve fase verschilt per patiënt en ziekte. Het kan een periode van maanden of jaren zijn, soms gaat het maar om enkele weken.
Patiëntervaringen
Lees de ervaringen van onze patiënten.
Gerrit Das heeft kanker en is niet meer te genezen. Het team Ondersteunende en Palliatieve Zorg van Rijnstate helpt hem in de laatste fasen van zijn leven. "Bij de verwerking heb je de deskundigheid en ervaringen van een professional nodig."
Lees verder of Bekijk alle patiëntervaringenNieuws
Hieronder vindt u interessante nieuwsberichten.
Op woensdag 14 april zijn er in Rijnstate ruim 120 waaktassen bij alle verpleegafdelingen verspreid. Als gebaar van medeleven kunnen verpleegkundigen deze waaktas uitreiken aan naasten van iemand die gaat sterven.
Lees meer
Patiënten met een levensbeperkende ziekte (zoals kanker, COPD, hartfalen of dementie) hebben vaak verwarrende emoties en zorgen over de toekomst. Voor hen en hun naasten is het belangrijk om al in een vroeg stadium wensen en verwachtingen voor de toekomst te bespreken. Rijnstate is daarom gestart met een proef ‘toekomstige zorgplanning’ voor in eerste instantie patiënten met COPD. Dit doen we samen met Onze Huisartsen en een aantal andere zorginstanties in de regio Arnhem.
Lees meer
Het Centrum voor Ondersteunende en Palliatieve Zorg (COPZ) van Rijnstate bestaat deze week 12,5 jaar. In 2007 was Rijnstate een van de eerste ziekenhuizen in Nederland waar een team palliatieve zorg van start ging. Van een klein begin met één verpleegkundig specialist zijn is het COPZ nu een groot team geworden voor patiënten die weten dat ze niet meer beter worden.
Lees meer