Ondersteunende en palliatieve zorg
Verpleegkundige en patient

Wat kunnen wij voor u betekenen?

U kunt bij het Consultteam Ondersteunende & Palliatieve Zorg terecht voor: 

  • behandeling en ondersteuning van uw lichamelijke klachten, zoals pijn, kortademigheid, misselijkheid of vermoeidheid
  • behandeling en ondersteuning bij psychosociale klachten (zoals angst of somberheid) en bij levensvragen, zoals: 'waarom overkomt mij dit', 'wat is de zin nog van mijn leven' en 'hoe ooit afscheid te nemen van het leven'
  • ondersteuning bij het denken over en het nemen van belangrijke beslissingen, zoals het doorgaan met of het stoppen van een behandeling
  • ondersteuning bij zo veel mogelijk behoud van zelfstandigheid, grip of regie over uw ziekte en behandeling
  • ondersteuning bij het afsluiten van het leven, waardig sterven, rouw en verdriet
  • uitleg en informatieverstrekking over specifieke onderwerpen, zoals palliatieve sedatie en euthanasie
  • begeleiding en ondersteuning van uw naasten
  • informatie over omgang met ziekte en fasen van rouw bij kinderen
  • informatie en advies over de zorgmogelijkheden in het ziekenhuis, over de thuiszorg of over hospice-voorzieningen in de regio

Niet alleen bij kanker 

Palliatieve zorg wordt vaak geassocieerd met de zorg voor terminale patiënten met een ongeneeslijke vorm van kanker. Palliatieve zorg kan echter ook waardevol zijn en ingezet worden voor mensen met andere vormen van ongeneeslijke ziekten, zoals COPD, dementie, ALS of hartfalen. 

Op elk moment starten 

Het team kan op elk moment in de palliatieve fase ondersteuning en begeleiding bieden. De zorg kan starten als u net heeft gehoord dat u niet meer kunt genezen. Maar de zorg kan ook later in het ziekteproces worden gegeven. De duur van de palliatieve fase verschilt per patiënt en ziekte. Het kan een periode van maanden of jaren zijn, soms gaat het maar om enkele weken.

Patiëntervaringen

Lees de ervaringen van onze patiënten.
‘Ik voel me erg gesteund’
Gerrit Das - palliatieve zorg

Gerrit Das heeft kanker en is niet meer te genezen. Het team Ondersteunende en Palliatieve Zorg van Rijnstate helpt hem in de laatste fasen van zijn leven. "Bij de verwerking heb je de deskundigheid en ervaringen van een professional nodig."

Lees verder of Bekijk alle patiëntervaringen

Nieuws

Hieronder vindt u interessante nieuwsberichten.
Een vrouw met schoudertas loopt voor de wand met woorden
Blijf dapper

Het is begin januari 2021. Vandaag bezoek ik een patiënte van 56 jaar op de corona-afdeling. Ze ligt op een eenpersoonskamer in isolatie. Afgelopen week zou ze starten met een behandeling voor darmkanker. Ze heeft heel erg haar best gedaan om zo min mogelijk mensen te zien en toch kreeg ze corona. Tranen biggelen over haar wangen. Ik luister naar haar en probeer haar te troosten. We spreken af dat ik de volgende dag weer kom, haar echtgenoot komt dan ook.

Lees meer
Brug in het Atrium van Arnhem
Ruimte voor afscheid

Ik loop een eenpersoonskamer in Rijnstate binnen. Daar zie ik een vrouw in bed liggen op haar rechterzij. Ontspannen gezicht, rustige en regelmatige ademhaling, ogen gesloten. Aan haar bed zitten haar echtgenoot en haar twee zonen. Bij een van de zonen rollen de tranen over de wangen. Ik stel me voor, leg uit wat ik kom doen en ga aan het bed zitten. Ik praat tegen haar, raak haar hand aan, ze geeft geen reactie. Ik zie een infuuspomp staan met medicatie. Na een tijdje zegt haar zoon: “Dit is onmenselijk. Dit had ze nooit gewild, hoe lang moet dit nog duren? Je kunt haar toch niet zo laten liggen? Kan het versneld worden? Ik vind dit lijden.”

Lees meer
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: