Ondersteunende en palliatieve zorg
Verpleegkundige en patient
Laatste informatie over het coronavirus

Wat kunnen wij voor u betekenen?

U kunt bij het consultteam Ondersteunende & Palliatieve Zorg terecht voor:

  • behandeling en ondersteuning van uw lichamelijke klachten, zoals pijn, kortademigheid, misselijkheid of vermoeidheid;
  • behandeling en ondersteuning bij psychosociale klachten (zoals angst of somberheid) en bij levensvragen, zoals: 'waarom overkomt mij dit', 'wat is de zin nog van mijn leven' en 'hoe ooit afscheid te nemen van het leven';
  • ondersteuning bij het denken over en het nemen van belangrijke beslissingen, zoals het doorgaan met of het staken van een behandeling;
  • ondersteuning bij zoveel mogelijk behoud van zelfstandigheid, grip of regie over uw ziekte en behandeling;
  • ondersteuning bij het afsluiten van het leven, waardig sterven, rouw en verdriet;
  • uitleg en informatieverstrekking over specifieke onderwerpen, zoals palliatieve sedatie en euthanasie;
  • begeleiding en ondersteuning van uw naasten;
  • informatie over omgang met ziekte en fasen van rouw bij kinderen;
  • informatie en advies over de zorgmogelijkheden in het ziekenhuis, over de thuiszorg of over hospice-voorzieningen in de regio;
  • een nauwe samenwerking met uw hoofdbehandelaar, huisarts en/of de thuiszorg.

Niet alleen bij kanker

Palliatieve zorg wordt vaak geassocieerd met de zorg voor terminale patiënten met een ongeneeslijk, kwaadaardige aandoening. Palliatieve zorg kan echter ook waardevol zijn en ingezet worden voor mensen met andere vormen van ongeneeslijke ziekten, zoals COPD, dementie, ALS of hartfalen.

Op elk moment starten

Het team kan op elk moment in de palliatieve fase ondersteuning en begeleiding bieden. De zorg kan starten als u net heeft gehoord dat u niet meer kunt genezen. De zorg kan echter ook later in het ziekteproces worden gegeven. De duur van de palliatieve fase verschilt per patiënt en ziekte. Het kan een periode van maanden of jaren zijn, maar soms gaat het ook maar om enkele weken.

Patiëntervaringen

Lees de ervaringen van onze patiënten.
‘Ik voel me erg gesteund’
Gerrit Das - palliatieve zorg

Gerrit Das heeft kanker en is niet meer te genezen. Het team Ondersteunende en Palliatieve Zorg van Rijnstate helpt hem in de laatste fasen van zijn leven. "Bij de verwerking heb je de deskundigheid en ervaringen van een professional nodig."

Lees verder of Bekijk alle patiëntervaringen

Nieuws

Hieronder vindt u interessante nieuwsberichten.
Rijnstate start proef: vroeg in gesprek met COPD-patiënten over toekomst

Patiënten met een levensbeperkende ziekte (zoals kanker, COPD, hartfalen of dementie) hebben vaak verwarrende emoties en zorgen over de toekomst. Voor hen en hun naasten is het belangrijk om al in een vroeg stadium wensen en verwachtingen voor de toekomst te bespreken. Rijnstate is daarom gestart met een proef ‘toekomstige zorgplanning’ voor in eerste instantie patiënten met COPD. Dit doen we samen met Onze Huisartsen en een aantal andere zorginstanties in de regio Arnhem. 

Lees meer
2 specialisten in overleg en kijken naar computerscherm
Centrum voor Ondersteunende en Palliatieve Zorg Rijnstate bestaat 12,5 jaar

Het Centrum voor Ondersteunende en Palliatieve Zorg (COPZ) van Rijnstate bestaat deze week 12,5 jaar. In 2007 was Rijnstate een van de eerste ziekenhuizen in Nederland waar een team palliatieve zorg van start ging. Van een klein begin met één verpleegkundig specialist zijn is het COPZ nu een groot team geworden voor patiënten die weten dat ze niet meer beter worden.

Lees meer
Een vrouw met schoudertas loopt voor de wand met woorden
Rijnstate doet mee met pilot palliatieve-zorg-coach

Op 17 juni is in de regio’s Arnhem en de Liemers een pilot ‘palliatieve zorgcoach’ gestart. Patiënten krijgen in hun laatste levensfase vaak te maken met veel verschillende zorgverleners. In deze intensieve periode is het voor de patiënt prettig een vast aanspreekpunt te hebben, een palliatieve-zorg-coach. In de pilot gaat dat nu ook gebeuren. De proef is een initiatief van het Netwerk Palliatieve zorg in de regio Arnhem en De Liemers. Rijnstate werkt hierin samen met veel Gelderse zorginstellingen.

Lees meer
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: