Blog
Een vrouw met schoudertas loopt voor de wand met woorden

Blijf dapper



Het is begin januari 2021. Vandaag bezoek ik een patiënte van 56 jaar op de corona-afdeling. Ze ligt op een eenpersoonskamer in isolatie. Afgelopen week zou ze starten met een behandeling voor darmkanker. Ze heeft heel erg haar best gedaan om zo min mogelijk mensen te zien en toch kreeg ze corona. Tranen biggelen over haar wangen. Ik luister naar haar en probeer haar te troosten. We spreken af dat ik de volgende dag weer kom, haar echtgenoot komt dan ook.

De volgende dag trek ik alle beschermende kleding aan die nodig is om haar te bezoeken. Haar situatie verslechtert snel, ze geeft aan dat ze niet meer kan. Haar man en haar zoon zijn er ook. Ook zij zijn helemaal ingepakt. Haar man verdrietig, zij gelaten en berustend. Haar zoon vind het onwaardig. Is dit echt hoe we afscheid gaan nemen?

Het is stil in mij. Ik zit op anderhalve meter afstand. Ik kijk naar mijn handen in de blauwe handschoenen. Ze liggen op mijn gele schort. Dit blijft onwerkelijk. Allerlei gedachten gaan door mijn hoofd. Nabijheid. Troosten. Eigen manier van afscheid nemen. Er zijn voor de ander. Waardig sterven. Dat is waar je naar streeft. Maar wat betekenen deze woorden in ‘het nieuwe normaal?’

Ik heb me nog niet eerder zo machteloos gevoeld. Ik probeer voor ogen te houden wat wel kan in plaats van naar de beperkingen te kijken. Ik blijf zitten bij haar bed en luister met aandacht. Dat is wat ik kan doen, en diep van binnen weet ik hoe waardevol die aandacht is voor deze patiënte en haar familie. Mijn machteloosheid verdragen en er zijn, dat is wat ik kan doen.

Als ik aan het einde van de dag naar huis ga roept een collega ter afscheid: “Blijf dapper!” Met tranen in mijn ogen raakt hij met deze groet voor mij de kern van deze dag en misschien ook van dit afgelopen jaar. Dit is wat het is. Laten we samen kijken wat er wel kan, ‘dapper blijven’ en met volle aandacht luisteren naar dat wat nodig is. Zo maken we het verschil.

Josien Schoo
Verpleegkundig specialist palliatieve zorg Rijnstate

Ondersteunende en palliatieve zorg

Als genezing van ziekte niet meer mogelijk is, kan palliatieve zorg van grote betekenis zijn. Het Consultteam Ondersteunende & Palliatieve Zorg heeft aandacht voor de behandeling van pijn en lichamelijke klachten, maar ook voor vragen en zorgen op het psychosociale en spirituele vlak. Met onze zorg streven we naar een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: