Weer thuis
Verpleegkundige zit naast een kind dat met een oorspiegel in de oren van een pop kijkt

Algemene tips

  • Laat hem zelf zijn tas inpakken
    Om de ziekenhuisopname af te sluiten, kan het helpen dat uw kind zoveel mogelijk zelf zijn spullen verzamelt en inpakt. Neem er gerust alle tijd voor.
  • Neem de tijd om afscheid te nemen
    Afscheid nemen van het ziekenhuis maakt een kind vaak opgewonden en blij. Hij kan die blijdschap delen als broertjes, zusjes of een vriendje hem ophalen. Dit kan de overgang van het ziekenhuis naar huis makkelijker maken. Neem wel ook de tijd om hem afscheid te laten nemen van de mensen die hij veel heeft gezien tijdens de opname, zoals een verpleegkundige of een medisch pedagogisch zorgverlener.
  • Praat erover
    Heeft uw kind thuis vragen over zijn ziekenhuisopname? Beantwoord deze vragen dan eerlijk. Open praten over de ziekenhuisopname stelt hem gerust. Bovendien kunt u zo voorkomen dat hij gaat fantaseren. Want dat roept soms heftige emoties op.
    Soms vindt een kind het moeilijk om te vertellen wat hem dwarszit. In plaats daarvan gaat hij dan bijvoorbeeld met speelgoed gooien. Begrijp en accepteer zijn emoties. Geef uw kind ruimte om zijn emoties te laten zien.
    Merkt u dat uw kind het lastig vindt om over zijn ziekenhuisopname te praten? Probeer dan eens om ziekenhuissituaties na te spelen. Bijvoorbeeld met een dokterskoffer of poppetjes, of door een tekening te maken of boekjes over het ziekenhuis te lezen. Door situaties uit het ziekenhuis actief na te spelen, helpt u uw kind ook om te gaan met de emoties die hij niet uit zichzelf kan laten zien.
  • Houd een vaste bedroutine aan
    Mensen verwerken gebeurtenissen in hun slaap. Dat doet uw kind dus misschien ook met zijn ziekenhuisopname. Het kan daarom zijn dat hij tijdelijk slecht(er) slaapt. Hij kan eraan gewend zijn dat er in het ziekenhuis altijd iemand bij hem was, ook ’s nachts. Deze veiligheid valt weg als hij ineens weer alleen moet slapen. Het helpt dan om een vaste routine aan te houden voor het slapengaan. Vertel dat u altijd in de buurt bent en dat u niet zomaar weggaat. Misschien vindt hij een knuffel in bed fijn, of een lichtje in de kamer of op de gang. Ook kan het helpen om de slaapkamerdeur op een kier te zetten. Ga af en toe even bij hem kijken om te laten zien dat u er ook echt bent. Voor hem is het belangrijk dat hij kan voelen dat u dichtbij bent.
  • Houd een dagelijkse routine aan
    Soms is aan de buitenkant niet goed te zien of uw kind helemaal hersteld is. Daarom zijn rust en regelmaat in het gezin belangrijk. Pak de dagelijkse activiteiten weer op, zoals school, hobby’s en werk. Maar stel alle extra activiteiten, zoals een verjaardagbezoek of een vakantie, liefst even uit. En ga zelf niet onverwachts weg, maar neem afscheid door uw kind te vertellen waarom u weggaat, wie er bij hem blijft en wanneer u weer terugkomt. Dit geeft hem een gevoel van veiligheid.
  • Blijf grenzen stellen
    In het ziekenhuis kreeg uw kind veel aandacht. Na een ziekenhuisopname vinden sommige ouders het lastig om weer grenzen te stellen. Toch is het belangrijk dit te doen. Want dat geeft uw kind een gevoel van veiligheid en hij weet waar hij aan toe is. Bijvoorbeeld: hij mag boos zijn door een ziekenhuisopname, maar schelden mag niet.
  • Geef complimentjes
    Sommige kinderen hebben angst gekregen door een ziekenhuisopname. En sommigen gedragen zich daardoor anders dan u als ouder gewend bent. Een complimentje geven als hij dapper is geweest, kan helpen om het zelfvertrouwen van uw kind weer op te bouwen. Leg de nadruk op wat er goed gaat en wat hij allemaal al wel weer kan. Zo voorkomt u dat de nadruk ligt op het ziek-zijn.
  • Geef aandacht aan het hele gezin
    Een ziekenhuisopname heeft invloed op het hele gezin. Niet alleen de tijd van de opname, maar ook de thuiskomst is voor iedereen weer wennen. Bij thuiskomst willen broertjes en zusjes vaak hun tekort aan aandacht inhalen. En ook het kind dat in het ziekenhuis lag, zal de eerste tijd meer behoefte aan aandacht hebben. Houd er daarom rekening mee dat u de aandacht voor alle kinderen binnen het gezin opnieuw moet verdelen.
  • Blijf ook voor uzelf zorgen
    Ook voor uzelf was de ziekenhuisopname waarschijnlijk een heftige periode. Zorg daarom voor voldoende rust. Praat over uw gevoelens met uw partner, vrienden of familie. En doe leuke dingen om te ontspannen. Als u met iemand praat over de ziekenhuisopname, let dan op wat u zegt wanneer uw kind erbij is. Wees u ervan bewust dat ook uw stem en uw lichaamstaal indruk kunnen maken op uw kind.

Tot slot
Sommige kinderen hebben tijdelijk een terugval in hun ontwikkeling. Ze gaan bijvoorbeeld weer duimzuigen, zijn niet meer zindelijk, gaan slechter praten of slechter eten. Nieuw gedrag door de ziekenhuisopname wordt vanzelf weer minder. Heb ondertussen geduld en begrip als uw kind gedrag vertoont dat u niet van hem herkent. En stimuleer gedrag dat u juist wel wilt zien. Focus dus op positief gedrag. Het belangrijkste is dat u uw kind een gevoel van vertrouwen en veiligheid geeft.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: