Afdeling Kinderen/Jongeren
Verpleegkundige zit naast een kind dat met een oorspiegel in de oren van een pop kijkt

Voorbereiden op operatie, onderzoek of behandeling

Het belangrijkste deel om jullie goed voor te bereiden op een geplande opname gebeurt thuis. Hier kan je kind makkelijker zijn vragen stellen. Door ervoor te zorgen dat jullie goed voorbereid zijn, kunnen jullie makkelijker omgaan met situaties in het ziekenhuis, ook als jullie weer thuis zijn.

Afspraak in het ziekenhuis 

Wil je naast jullie eigen voorbereiding van thuis extra uitleg om helder te krijgen hoe de opname of behandeling eruit gaat zien? Dan kun je een individuele afspraak maken met de medisch pedagogisch zorgverlener (MPZ). De MPZ gaat jullie voorbereiden en begeleiden op de dingen die jullie gaan zien en meemaken in het ziekenhuis. Dit kan op allerlei manieren, welke worden afgestemd op jouw behoeftes. Met deze informatie en wat tips voor thuis zorgen we ervoor dat het allemaal wat gemakkelijker gaat op de dag van opname. Ook krijgen jullie dan een rondleiding over de afdeling.

Ben je niet in de gelegenheid om op de afdeling te komen ter voorbereiding of heb je daar geen behoefte aan? Dan vind je hieronder informatie en tips om jullie goed te kunnen voorbereiden.

Hoe bereid je jezelf en je kind voor?

  • Lees zelf eerst alles door op een moment dat je er ook tijd voor hebt;
  • Begin met te vragen wat je kind zelf al weet over de reden waarom hij wordt opgenomen en vraag wat hij nog meer wil weten; 
  • Wees eerlijk en vertel eenvoudig wat er gaat gebeuren en benoem ook eventueel pijnlijke en vervelende dingen, maar leg daar niet de nadruk op;
  • Benoem hoe het in een ziekenhuis is. Denk hierbij aan alle zintuigen: wat zie je, wat hoor je, voel je, ruik je en wat proef je;
  • Vertel niet alles in een keer. Geef je kind de tijd erover na te denken, zodat hij erop terug kan komen;
  • Begin bij het jonge kind niet te vroeg met het voorbereiden. Dit kan onnodige spanning geven. Zij hebben geen tijdsbesef en leven in het nu, daarom is het het prettigst om er een paar dagen voor opname over te beginnen;
  • Jonge kinderen hebben aan een korte en eenvoudige uitleg voldoende. Dit kan met spelmateriaal zoals een pop, doktersspulletjes, of boekjes;
  • Het tijdstip is belangrijk. Geef geen uitleg vlak voor het slapen gaan.
  • Oudere kinderen willen graag precies weten hoe en wat ze kunnen verwachten. Laat je kind zelf de gegeven informatie nog eens na vertellen, je merkt dan goed of je kind het onthouden en verwerkt heeft.

Betrek andere kinderen binnen het gezin bij de voorbereiding. Ook voor hun is het moeilijk te begrijpen wat er gebeurt. Door uitleg begrijpen ze waarom er even extra aandacht gaat naar je kind dat opgenomen wordt.

Wat te doen bij spanning? 

Bij sommige kinderen ontstaat er spanning. Dit gebeurt vanzelf en gaat niet zomaar weg. In die situatie kan het helpen om samen een ontspanningsoefening of een ademhalingsoefening te doen:

  • Ontspanningsoefening: laat voelen hoe je spieren aanspant. Neem bijvoorbeeld je armspieren. Span deze drie tellen aan, houd vast en dan laat dan weer los. Voel hoe het ontspannen van je spieren je rustig maakt.
  • Ademhalingsoefening: adem drie tellen in door je neus en drie tellen uit door je mond. Blaas langzaam uit. Oefen dit samen.

Veilige plek of afleiding

Je kunt spanning ook verminderen door je aandacht te richten op wat prettig is voor jullie. Bedenk samen een plek waar je je veilig voelt. Gebruik hierbij je fantasie. Ook is het fijn om bij spanning of stress afleiding te hebben, bijvoorbeeld door naar foto’s of een filmpje te kijken of muziek te luisteren. Je kunt hierbij ook denken aan lichamelijk contact, een beetje masseren of kriebelen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: