Afdeling Kinderen/Jongeren
Verpleegkundige zit naast een kind dat met een oorspiegel in de oren van een pop kijkt

Weer thuis

Een ziekenhuisopname kan een heftige gebeurtenis zijn voor het hele gezin. In het ziekenhuis zijn de medisch pedagogisch zorgverleners er om u en uw kind te helpen emoties bij een ziekenhuisopname te verwerken. Wij geven hier informatie over hoe u uw kind na een ziekenhuisopname thuis kunt ondersteunen. Voor de leesbaarheid schrijven we voor het kind steeds ‘hij’ en ‘hem’, maar daar kunt u natuurlijk ook ‘zij’ en ‘haar’ lezen. Hetzelfde geldt voor ouder: daar kunt u ook ‘verzorger’ of ‘voogd’ lezen.

Weer thuis, en dan?

Tijdens het verblijf in het ziekenhuis heeft uw kind veel indrukken opgedaan. Bijvoorbeeld door onverwachte handelingen die minder prettig waren, verschillende gezichten zien, verschillende omgevingsgeluiden horen, onbekende materialen voelen, andere geuren ruiken, zoals van eten. Kortom, in het ziekenhuis is alles anders dan thuis.

Voor de meeste kinderen gaat de overgang van het ziekenhuis naar huis vanzelf. Andere kinderen hebben na een opname in het ziekenhuis voor een bepaalde tijd extra aandacht nodig. Niet alleen moet hij vaak nog lichamelijk herstellen, het kost ook tijd en energie om weer te wennen aan het dagelijkse ritme en om te verwerken wat er allemaal gebeurd is. Verwerken betekent dat een kind zijn ervaringen voor zichzelf op een rij zet. Daardoor krijgt hij controle over zijn ervaringen en voelt hij zich minder machteloos.

Misschien gedraagt uw kind zich na een ziekenhuisopname anders dan u gewend bent. Ook al leek hij zich in het ziekenhuis goed aangepast te hebben. Na een ziekenhuisopname zijn kinderen vooral op zoek naar veiligheid en voorspelbaarheid. Om hier als ouder goed mee om te kunnen gaan, geven we een aantal algemene tips. Maar onthoud dat ieder kind zijn eigen behoeften heeft. Dit heeft te maken met de leeftijd van het kind, het karakter, eerdere ervaringen in het ziekenhuis, de duur van de opname en de reden van de opname. Neem in ieder geval de tijd om hem te laten herstellen.

Meer informatie en praktische tips per leeftijdsfase vindt u in de folder 'Weer thuis: kinderen'.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: