Patiëntervaringen

Maria (12) is weer gezond en fit: ‘Ik ben eigenlijk heel trots op mezelf’De Gezond en Fit-maand is ten einde. In deze maand was er in de hele regio extra aandacht voor een gezonde levensstijl. Iemand die hier al wat langer mee bezig is, is Maria (12). In een jaar tijd is deze patiënt op de polikliniek voor kinderen met obesitas meer dan 12 kilo afgevallen.

 

Haar moeder Lies blikt terug op een jaar geleden. “Ik liep al een tijdje met Maria bij de kinderarts, omdat ze overgewicht had en zelfs obesitas had. Op een gegeven moment wist ik het ook niet meer. Ik gaf haar natuurlijk dingen waarvan ik dacht dat ze goed voor haar waren. Maar ze leek zelfs van water nog aan te komen. Toen verwees onze kinderarts ons door naar Rijnstate in Arnhem.”

Integrative medicine

Maria kwam onder behandeling bij kinderarts Ines von Rosenstiel, die daarnaast ook arts integrative medicine is. Dat houdt in dat zij óók samen met de patiënt kijkt naar aanvullende zorg die kan helpen bij herstel of om klachten te verminderen. Want niet alleen medicijnen en chirurgische behandelingen spelen een rol bij gezondheid, maar ook de wisselwerking tussen lichaam, geest, emoties en omgeving.

Begin 2022 werden op de polikliniek allerlei onderzoeken gedaan bij Maria. Ze bleek MODY te hebben, een soort suikerziekte waarbij de alvleesklier te weinig insuline aanmaakt. Moeder Lies: “Maria was al meerdere keren getest op schildklierafwijkingen, maar daar kwam steeds niets uit. MODY was eerder niet gevonden, dus we waren blij dat we hiermee een aanknopingspunt hadden. Nu konden we beginnen met medicatie.”

Een gunstige bijwerking van die medicatie (metformine), is dat het deels ook de eetlust remt. Dat helpt Maria om minder te eten. Daarnaast is ze meer gaan bewegen. Naast drie keer per week gym op school, is ze ook regelmatig te vinden in de sportschool. Daardoor is ze van 72,5 kilo naar iets meer dan 60 kilo gegaan. Dat betekent dat ze al meer dan 12 kilo is afgevallen!

Trots

En dat voelt goed, vertelt Maria. “Ik merk het vooral aan dat ik dunner ben geworden. Nu kan ik gewoon buiten lopen in korte shirtjes, die wilde ik eerst niet aan. Maar ik heb ook gewoon meer energie nu, dat merk ik ook op school. Ik werd weleens gepest omdat ik dik was, dat gebeurt nu bijna niet meer. Ik ben eigenlijk wel heel erg trots op mezelf, ja.”

Haar moeder is al net zo trots. “Er mogen misschien nog een paar kilootjes af, maar de grootste stap is gemaakt. Dat heeft ze toch zelf gedaan. We moesten er regelmatig voor naar Arnhem reizen, maar dat is het waard. Dokter Ines was super, zonder haar was het niet gelukt.”

Ines von Rosenstiel: “Ook ik kan natuurlijk alleen maar heel trots zijn op Maria. Toen ik haar voor het eerst zag, was ze wat teruggetrokken en had ze niet veel zelfvertrouwen. Ik heb haar zien veranderen, ze is steeds meer in haar eigen kracht komen te staan. Het is al heel moeilijk om je leefstijl blijvend te veranderen, zeker met beperkte financiële middelen. Ik vind het superknap dat het Maria gelukt is. En ik hoop dat haar verhaal een steun in de rug kan zijn voor zoveel anderen die in dezelfde situatie zitten.”

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: