In Nederland krijgt ongeveer 1 op de 5 volwassenen te maken met een depressie. Soms gaat dat vanzelf over, anders zijn er behandelingen mogelijk met medicatie of psychotherapie. Maar dat werkt niet altijd. Gelukkig zijn er voor deze zogenaamde ‘therapieresistente patiënten’ alternatieven. Zoals voor Anton. Een combinatie van rTMS- en ketaminebehandelingen zorgt bij hem voor een stabiele situatie.
Anton heeft al sinds zijn jeugd last van depressieve episoden. Later kwamen daar ook lichamelijke klachten bij. Zo is hij elf keer opgenomen geweest vanwege chronische sinusitis, een blijvend ontstoken bijholte. Daarna kampte hij heel lang met blijvende hoofdpijn, waardoor de depressiviteit steeds erger werd.

Hij blikt terug op zijn zoektocht naar een oplossing: “Ik ben begonnen bij de huisarts, en ben ook bij de GGZ en verschillende psychologen geweest. Van antidepressiva tot EMDR – vrijwel alles hebben we geprobeerd. Ik bleek echter therapieresistent te zijn. Dat betekent dat geen van de methoden of medicijnen die we probeerden, werkten voor mij.”
In 2019 las Anton per toeval over ECT-behandelingen bij Rijnstate in een krantenartikel. Hij vroeg de huisarts om een verwijzing. “Ik mocht beginnen met ECT-behandelingen, en dat werkte voor mij. Maar na vijftien behandelingen, brak er iets in mij. Ik raakte ook deels mijn geheugen kwijt. Daardoor heb ik samen met mijn psychiater besloten om te stoppen met de behandeling. Hij vertelde me dat er ook andere behandelmogelijkheden waren.”
Intensief, maar effectief
Op dat moment begon Rijnstate met ketaminebehandelingen. Anton: “Daar keek ik in eerste instantie vreemd tegenaan, omdat ketamine toch een verdovend middel is. Maar als je het probeert en merkt dat het helpt, gooi je je vooroordelen al gauw overboord en ga je het omarmen.” Gedurende het traject bleek een combinatie met rTMS-behandelingen ook een optie. Dat had Anton eerder geprobeerd, en die behandeling werkte wel, maar niet langdurig. “Het was even zoeken naar de juiste frequentie. Nu weten we dat twee ketaminebehandelingen achter elkaar bij mij averechts werken; de eerste behandeling geeft een positief resultaat, maar de tweede behandeling breekt dat af.”
Inmiddels is de juiste frequentie gevonden. “Momenteel krijg ik vijf rTMS-behandelingen per maand, waarvan de laatste in combinatie met een ketaminebehandeling. Dat kost veel tijd, want ik moet er vijf keer achter elkaar voor naar het ziekenhuis. Maar dat heb ik er zeker voor over, omdat ik merk dat het me vooruit helpt. Zeker in combinatie met de ketaminebehandeling geeft het me stabiliteit die ik voorheen nooit had. Zo heb ik nu zo’n 20 goede dagen per maand, ten opzichte van 0 in het traject ervoor.”
“Ik heb nu 20 goede dagen per maand, ten opzichte van 0 in het traject hiervoor”
Weer genieten
Dat is niet alleen voor Anton zelf belangrijk, maar ook voor de mensen om hem heen. “Ik ben er altijd heel open over geweest, maar het is natuurlijk niet leuk om om te gaan met een depressief iemand. Mijn vrouw en kinderen hebben veel last gehad van mijn depressie, maar ook familie, vrienden, kennissen... Ik kon bijvoorbeeld niet op visite, die prikkels waren te veel voor me. Ook mijn werk leed eronder; ik heb lange perioden niet kunnen werken omdat ik te depressief was, en alleen maar passief op de bank of op bed kon liggen. Dat was een nare periode.”Inmiddels is Antons sociale leven een stuk verbeterd. “Sinds de behandeling hier, kan ik weer naar mijn werk en deelnemen aan sociale activiteiten. Natuurlijk heb ik nog slechte dagen, en ook nog wel dingen waaraan ik niet deel kan nemen, maar dat is wel veel minder geworden.”
Anton is dan ook erg blij met de behandelmethoden van het Rijnstate Depressiecentrum. “Op het dieptepunt was ik zo depressief, dat het leven voor mij niet meer hoefde. Ik had echt suïcidale gedachten. Die hebben ze hier weg kunnen nemen. Als ik hier niet was terechtgekomen, dan weet ik niet hoe het met me was afgelopen. Nu kan ik weer genieten. Dat kon ik niet meer.”
Behandeling van complexe psychiatrische aandoeningen
De Medisch Psychiatrische Unit (MPU) van Rijnstate is landelijk een voorbeeld op het gebied van complexe psychiatrie in het ziekenhuis, in het bijzonder voor elektroconvulsietherapie (ECT) en de behandeling van therapieresistente stemmingsstoornissen en katatonie.
Welke informatie wilt u downloaden?
De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.