Patiëntervaringen

‘Een vast aanspreekpunt maakt de bezoekjes aan het ziekenhuis leuker’



Begin 2022 werd bij Gonny Munk (70) longkanker ontdekt. Onverwacht: ze kwam met een hoestje bij de huisarts, en verwachtte dat het een longontsteking was. Uit de foto’s bleek dat het kanker was. Dat was natuurlijk schrikken, maar Gonny blijft positief. Ze voelt zich goed, waardoor ze haar leven zo normaal mogelijk kan leiden. “Ik maak er maar geintjes om. Al voelt dat van binnen natuurlijk niet altijd zo.”

Haar eerste reactie toen Gonny hoorde dat het longkanker was? “Ik zei tegen mijn kleinkinderen: schop het er maar uit. Dan hebben jullie er ook nog lol om.” Met die instelling is ze ook de behandeling ingegaan. Die begon met een chemokuur, later werd dat gecombineerd met immunotherapie. “Van de immunotherapie heb ik het minst last, daar merk ik eigenlijk niets van. Van de chemotherapie wel – een aantal dagen na de behandeling voel ik me meestal moe, anders.”

Verder voelt Gonny zich goed. “Ik ben een eigenwijze vrouw. Ik probeer toch door te gaan. Daarom blijf ik samen met mijn man gewoon fietsen, wandelen en andere leuke dingen doen. Van de arts moet ik luisteren naar mijn lichaam. Maar dat lichaam van mij is kapot, dus ik ben de baas”, lacht ze. Bovendien vindt ze het belangrijk om te blijven bewegen. Zo neemt ze overal haar stappenteller mee naartoe.

Naast dat beweging goed is voor kankerpatiënten, doen ook de behandelingen goed hun werk. Gonny: “Gelukkig waren er geen uitzaaiingen. En tot nu toe is de tumor ook afgenomen. We begonnen op 100 millimeter, en daar is nu nog maar 57 millimeter van over. Hoe lang de behandelingen nodig zijn, dat hangt ervan af hoe het zich blijft ontwikkelen. Ik ga ervan uit dat ik in ieder geval nog twee jaar immunotherapie krijg.”

Vast aanspreekpunt

Patiënten op de afdeling Longoncologie hebben een vast aanspreekpunt. Zij kunnen hun contactpersoon altijd bellen als ze vragen hebben. Dat vindt mevrouw Munk erg prettig. Ze herinnert zich een dag waarop ze wel erg moe was. “Zo moe, dat ik zelf niet wilde bellen. Sowieso vind ik het lastig om te bellen, omdat ik de verpleegkundigen niet tot last wil zijn. Maar mijn man maakte zich zorgen – dat doet hij meer dan ikzelf. Dus heeft hij zelf contact opgenomen. Erg fijn dat ook hij dan een bekend persoon aan de lijn krijgt.”

Het vaste aanspreekpunt maakt de bezoekjes aan het ziekenhuis er ook leuker op. “Als ik zit te wachten in de wachtkamer, zie ik dezelfde bekende gezichten. Dan zwaaien we naar elkaar, en soms komen de verpleegkundigen een praatje maken. Dat vind ik heel prettig.”

Liever in het ziekenhuis

Op het moment zijn die ziekenhuisbezoekjes om de drie weken. Dan komt mevrouw Munk drie keer in een week naar Rijnstate voor haar immunotherapiebehandeling. Die behandeling kan ze ook thuis ontvangen. “Ik vind hartstikke mooi dat die mogelijkheid er is, en voor sommige patiënten zal dat echt een uitkomst zijn. Toch ga ik liever naar het ziekenhuis. Anders ben ik thuis óók ziek. Ik wil ook gewone gesprekken blijven hebben. Niet alleen maar over die rotziekte.”

Ze voelt zich ook nog goed genoeg om zelf naar het ziekenhuis te gaan. “Zo lang het lukt, probeer ik een zo normaal mogelijk leven te leiden. Ik ga naar het ziekenhuis voor de behandeling, daarna kan ik weer naar huis en ga ik door met mijn leven. We maken er gewoon een uitje van.”

Vooruitkijken

Op het moment gaat het dus heel goed met Gonny. Hoe de toekomst er voor haar uitziet, blijft afwachten. Gonny: “Dat vind ik heel moeilijk. Ik kijk wel naar volgende week, maar niet naar volgende maand of volgend jaar. Mijn man zou graag weer eens een weekje weggaan, maar dat durf ik nu niet aan.”

Dus haalt ze haar plezier uit de dagelijkse dingen die ze wel kan, en het samenzijn met haar man, kinderen en vier kleinkinderen. “Ze noemen mij ook wel ‘de gekke oma’. Omdat ik altijd lekker maf doe met mijn kleinkinderen. Heerlijk vind ik dat. Ik verwacht dat er een tijd komt dat ik me slechter ga voelen. Dat ik langzaamaan mijn oogjes wil sluiten. Dat is een rotgevoel. Maar we gaan door. Ik blijf schoppen, dat doet een mens goed. En mijn kleinkinderen ook.”

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: