Patiëntervaringen
Verschillende soorten groenten en fruit

Een geluk bij een ongeluk: 'Ik voel me veel fitter'Door een ongelukkige val op zijn werk, breekt Mark Eikelkamp (35) zijn scheen- én kuitbeen. Een zeer ernstige breuk, blijkt op de Spoedeisende Hulp van Rijnstate. ‘Zo fijn als beschuit’, vergelijkt traumachirurg Albert Pull ter Gunne de botten van Mark. Een lang traject van meerdere operaties en revalideren volgt. Het advies voor sneller herstel: flink afvallen. En dat lukt hem. Mark weet maar liefst 60 kilo kwijt te raken. “Dit ongeluk heeft me echt wakker geschud.”

Op de dag van het ongeluk is interieurmonteur Mark bezig met het lossen van een trailer op een passagiersschip. Hij stapt van de laadklep over op een trapje, maar dat schuift weg en hij valt. Zijn collega belt 112 en terwijl hij wacht op de ambulance, weet Mark al dat het foute boel is. “Ik kon m’n been niet op de grond zetten. Dus hield ik ‘m met twee handen vast. Maar ondertussen voelde ik het aan alle kanten kraken.” Nog diezelfde avond ligt hij in de operatiekamer voor het plaatsen van een ijzeren frame aan de buitenkant van zijn onderbeen.

Een paar weken later is hij terug in Rijnstate. Het metalen frame dat op de avond van het ongeluk aan zijn been is vastgemaakt, gaat eraf. In plaats daarvan komt er een metalen plaat met schroeven ín zijn been. “Op dat moment realiseerde ik me dat ik een hele lange weg te gaan had”, vertelt Mark. Met zijn been in het gips gaat hij uiteindelijk naar huis. En als dat er weer af mag, kan hij eindelijk beginnen met revalideren. “Letterlijk stapje voor stapje moest ik opnieuw leren lopen.

Afvallen is sneller herstellen

Gelukkig krijgt Mark ruim drie maanden na de val goed nieuws: op röntgenfoto’s is te zien dat de botgroei langzaam weer op gang gekomen is. “Maar de arts was ook eerlijk tegen me”, weet hij nog. “Hij wilde het hebben over mijn gewicht. Op dat moment woog ik 148 kilo. Als ik zou afvallen, zou er minder druk op mijn gewrichten zijn. En dat betekende: sneller herstellen. Dokter Pull ter Gunne stelde voor me door te verwijzen naar een diëtist, maar ik wilde het eerst zelf proberen en vechten voor een zo goed mogelijk herstel.”

Mark past zijn voeding drastisch aan en drinkt veel water. Zijn fysiotherapeut stimuleert hem veel te sporten in zijn revalidatieschema. En zodra het weer lukt, stapt Mark regelmatig op de fiets. Het zit hem niet altijd mee in het traject: er wordt een gat in zijn bot ontdekt en er breekt een schroef af door een bacterie op de plek van de breuk. Om dit weer te herstellen, zijn her-operaties nodig – periodes waarin hij even niet mag afvallen. Maar dat hij inmiddels al zoveel kilo’s kwijt is, werkt voor hem enorm motiverend. “Ik wilde graag door, wist waar ik het allemaal voor deed.”

Meer genieten van kleine dingen

In twee jaar tijd verliest Mark 60 kilo. “Bijna de helft van mijn totale gewicht”, lacht hij. Dat er een knop omging, heeft hij volgens hem te danken aan Albert Pull ter Gunne. “Hij was heel rechtdoorzee en sprak me gewoon aan op mijn gewicht. Vóór het ongeluk zag ik de noodzaak van afvallen niet zo in – ik voelde me immers prima. Maar nu kan ik zeggen dat ik me veel fitter voel. Ik zorg beter voor mezelf en kan ook meer van kleine dingen genieten.”

Om de arts te laten weten hoe goed het met hem gaat, mailt Mark hem een update, mét een foto. “Albert Pull ter Gunne mailde terug dat hij me bijna niet herkende – zo veel was ik veranderd”, zegt Mark. “Ik heb het enorm getroffen met hem en zijn zorgzame team van verpleegkundigen. Inmiddels kan ik bijna alles weer wat ik vóór het ongeluk ook deed. Het was een grote strijd, maar het heeft me heel veel positiefs gebracht.”

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: