Nauwkeuriger opereren met een 3D-geprinte mal: 'Ik had er meteen alle vertrouwen in'
Door een val op zijn werk bij een groothandel bezeert Roland Oostveen (50) zijn pols. Als de pijn aanhoudt, wordt er een CT-scan gemaakt. Die laat een scheef aan elkaar gegroeide botbreuk zien. Om dit te corrigeren, stelt de traumachirurg een innovatieve behandeling voor: of hij misschien met een 3D-geprinte mal en een speciaal voor hem ontworpen titanium plaat geopereerd wil worden? Op die manier zou de operatie de beste kans van slagen hebben. Roland stemt in. “Ik vind dat je nieuwe dingen altijd een kans moet geven. En door de uitgebreide uitleg had ik er meteen alle vertrouwen in.”
In eerste instantie is er op de foto die op de Spoedeisende Hulp bij Rijnstate wordt gemaakt, niets afwijkends te zien. Maar de pijn blijft aanhouden. De huisarts verwijst hem na een paar maanden door voor een CT-scan. “Ik zou de uitslag later krijgen”, vertelt Roland. “Maar ik was de gang nog niet uit toen ze me al terugriepen. Er was nu wél een breuk te zien. De breuk was in de tussentijd scheef aan elkaar gegroeid, met als gevolg dat de botten niet recht op elkaar stonden. De arts noemde dit het kaasschaafeffect: elke keer dat ik na de val mijn pols gebruikte, ging er steeds een stukje van het bot af.”
Een uitgebreide uitleg
Traumachirurg Albert Pull ter Gunne wil een operatie met hem inplannen en stelt hem voor om te opereren met een 3D-geprinte mal en een speciaal voor hem ontworpen plaat. Roland: “Een relatief nieuwe manier, maar toch had ik er alle vertrouwen in. Ik kreeg een uitgebreide uitleg en had alle aandacht als patiënt – ik heb me nooit een nummer gevoeld. En wat het nieuwe betreft: er staat ook weleens een arts in opleiding aan je bed die nog veel moet leren. Waarom dan niet ook een nieuwe techniek een kans geven? De arts kreeg dus mijn toestemming om de operatie op deze manier te doen.”
Veel nauwkeuriger
Hoe gaat dat opereren met een 3D-geprinte mal nou precies? Pull ter Gunne legt uit: “Om een 3D-geprinte mal en plaat te kunnen maken, moeten we eerst een CT-scan van beide armen maken. De CT-scan van de arm zonder fractuur gebruiken we vervolgens als virtueel model om de zijde met een afwijkende stand te corrigeren. De 3D-printer kan nu niet alleen een mal printen, maar ook een patiëntspecifieke plaat van titanium.”

En dan volgt de operatie. Pull ter Gunne: “Door het gebruik van de mal komen de schroefgaten precies op de plek waar ze moeten zitten om na het plaatsen van de patiëntspecifieke plaat een perfecte stand van het bot te verkrijgen.”
Net als voor de val
Het 3D plannen van een operatie heeft voor de patiënt ook veel voordelen, vertelt Pull ter Gunne. “Vóór de operatie kun je de patiënt duidelijker inzicht geven in wat we tijdens de operatie gaan doen. De duur van de operatie zelf is ook een stuk korter en het resultaat is beter te voorspellen.” Juist daarom is Roland zo enthousiast over deze manier van opereren. “Mijn werk bestaat uit veel reiken en tillen. Ik wilde mijn pols dus snel weer volop kunnen gebruiken, net zoals vóór de val.”
Roland moet echter geduld hebben. De operatie verloopt voorspoedig, maar erna is het advies om het bewegen rustig op te bouwen, in combinatie met fysiotherapie. En dat vindt Roland, die gewend is hard te werken, soms best lastig. “Een mooi moment was toen ik weer een potje FIFA op de Playstation met mijn zoon kon spelen. Dat zoiets weer kon, gaf ook weer mogelijkheden om verder te gaan.”
Hij is blij dat hij dokter Pull ter Gunne altijd kan bellen als hij zich zorgen maakt. “Een controle gebeurt nu op mijn initiatief, maar als ik kom, neemt hij de tijd. En ik krijg goede tips van hem voor het gebruik van mijn pols. Bovendien is hij altijd eerlijk, en dat is denk ik de basis van goed vertrouwen. Daardoor heb ik nooit getwijfeld over dit traject.”
Eind in zicht
Nu, een maand of negen na de operatie met de mal, is voor Roland het einde van zijn herstelperiode in zicht. Hij heeft de 3D-geprinte mal al aan zijn omgeving laten zien: op zijn werk, aan zijn familie. “Ik deel graag met anderen wat de voordelen zijn van zo’n operatie. Mocht ik nog eens voor die keus komen te staan, dan doe ik het zo weer.”

Welke informatie wilt u downloaden?
De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.