Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Polikliniek voor kinderen met obesitas

 

Overgewicht of obesitas bij kinderen

Overgewicht of obesitas is een van de grootste gezondheidsproblemen over de hele wereld. Overgewicht en obesitas kunnen voor lichamelijke problemen zorgen. Zoals hart- en vaatziekten, diabetes type II en psychische klachten.

Gemiddeld heeft 1 op de 7 kinderen in Nederland overgewicht; 1 op de 3 van hen heeft obesitas. Het is beter voor je lichaam en je geest om overgewicht of obesitas te voorkómen of op tijd te behandelen. Als je eenmaal obesitas hebt, is het moeilijk om er vanaf te komen. Op de polikliniek voor kinderen met obesitas helpen we je daarbij. 

 

 

Het allerbelangrijkst vinden we dat jij weet en merkt dat wij je zien en horen. En dat je weet: jij staat er niet alleen voor!


In deze video vertelt Justin zijn verhaal.

Wat doen we?

Op de polikliniek voor kinderen met obesitas bespreken we hoe het gaat in jouw leven. We praten over je gewicht en hoe dit voor jou is. Door allerlei vragen te stellen, komen we erachter welk onderzoek we gaan doen. Daarbij gaan we op zoek naar een eventuele oorzaak of eventuele gevolgen van je gewicht. Samen maken we een plan. In dit plan staat welke onderzoeken we gaan doen, wie jou en je ouders het best kan begeleiden bij obesitas en wanneer wij weer contact hebben. 

Vanuit de polikliniek voor kinderen met obesitas kunnen de behandelend kinderartsen of verpleegkundig specialist het expertisecentrum inschakelen. Het expertisecentrum bestaat naast de kinderartsen en verpleegkundig specialist uit diverse hulpverleners. Zoals een psycholoog, een diëtist, fysiotherapeuten en een maatschappelijk werker. We betrekken hen bij de behandeling als we besluiten om voor jou een Multi Disciplinair Adviesgesprek (MDA) of een opname te organiseren.

Het belangrijkste

Het allerbelangrijkst vinden we dat jij weet en merkt dat wij je zien en horen. Je hebt misschien een lange weg te gaan, maar jij staat er niet alleen voor!

Visie
Het Rijnstate expertisecentrum kinderobesitas: je gids op weg naar een gezonde toekomst

Missie
Wij gidsen de patiënt op basis van onze medische expertise middels integrale zorg door een regionaal netwerk van professionals die optimaal samenwerken. Binnen dit zorglandschap bieden wij 360 graden zorg op maat met als doel de patiënt te bekrachtigen de regie te nemen bij het verwezenlijken van een gezonde levensstijl.

Hulp voor jongvolwassenen met overgewicht of obesitas

Word je binnenkort 18 jaar en krijg je hulp omdat je overgewicht of obesitas hebt? Dan gaan er dingen veranderen. Vanaf 18 jaar kun je namelijk terecht bij dokters die volwassenen begeleiden. Dit betekent dat je voor behandelingen niet meer naar de polikliniek Kindergeneeskunde gaat. In deze animatie leggen we uit wat deze verandering betekent en wie jou verder kan helpen.

Patiëntervaringen

‘Ik ben eigenlijk heel trots op mezelf’

Maria (12) is patiënt op de polikliniek voor kinderen met obesitas. Onder begeleiding van kinderarts Ines von Rosenstiel is ze in een jaar tijd meer dan 12 kilo afgevallen.

Lees verder of Bekijk alle patiëntervaringen
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: