Polikliniek voor kinderen met obesitas
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Voor de afspraak

Waarom ga je naar de polikliniek voor obesitas?

Omdat obesitas een chronische ziekte is, zijn hierover Nederlandse en wereldwijde afspraken (richtlijnen) gemaakt. Vanuit die afspraken wordt je begeleid door de kinderarts of verpleegkundig specialist op de polikliniek voor obesitas. Wij begeleiden je bij de aanpak van obesitas en behandelen eventueel bijkomende ziektes. Dus net als kinderen die bijvoorbeeld diabetes of astma hebben, ga jij vanwege obesitas naar de kinderpoli.

Ieder kind heeft het recht om gezond, veilig en kansrijk op te groeien. Om te zorgen dat een kind lekker in zijn vel zit en fit is, is het belangrijk om overgewicht of obesitas (extra kilo’s) te voorkomen. Als je eenmaal overgewicht of obesitas hebt, is het moeilijk om er vanaf te komen. Overgewicht of obesitas voorkomen of op tijd behandelen geeft meer kans op een gezond lijf op jonge en volwassen leeftijd.

Obesitas is een van de grootste gezondheidsproblemen wereldwijd. Gemiddeld een op de zeven kinderen in Nederland heeft overgewicht en twee procent heeft obesitas. Overgewicht en obesitas kunnen veel lichamelijke problemen opleveren zoals hart- en vaat ziekten, diabetes type II en psychische klachten.

Er zijn veel dingen die zorgen voor extra kilo’s. Vaak komt dit door meer eten dan nodig is voor je lijf. Er is ook zoveel lekkers te vinden in de supermarkt en misschien ook wel bij jou thuis in het keukenkastje? In combinatie met weinig bewegen (doordat je lekker zit te gamen of Netflixen) komen er snel extra kilo’s bij. Het heeft ook te maken met wat je thuis bent gewend te eten en hoe het gaat bij jullie thuis.

Soms komen er extra kilo’s door een onderliggende ziekte. Zoals een ziekte in de stofwisseling, hormonen of een genetische afwijking. Een verstoord slaappatroon of stress kunnen ook oorzaken zijn van gewichtstoename. Ook dat gaan we onderzoeken.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: