Patiëntervaringen

Thuisbehandeling bij hematologische kanker: ‘Thuis voel je je minder patiënt’



Behandeling van hematologische kanker (bloedkanker) is intensief. Patiënten met hematologische kanker hebben veel behandelingen nodig, terwijl ze vaak erg moe zijn. Daarom is voor deze patiënten thuisbehandeling via Rijnstate@home een uitkomst. Ze hoeven dan minder vaak naar het ziekenhuis, waardoor de behandeling een stuk minder belastend is. Dat beaamt ook Derk Jolink (75). Hij ontvangt zijn behandelingen voor de ziekte van Kahler, een soort beenmergkanker, gewoon bij hem thuis.

Elf jaar geleden had de heer Jolink regelmatig longontstekingen. Uit bloedonderzoek en een beenmergpunctie, bleek dat hij waarschijnlijk de ziekte van Kahler had. Het was op de grens, en dus nog niet voor 100 procent vast te stellen. Verdere behandeling was dan ook nog niet nodig. Wel werd hij om de paar maanden onderzocht om de ontstekingswaarden in de gaten te houden.

Dhr. Jolink bij hem thuis

Tien jaar later kreeg hij pijnklachten. Meneer Jolink: “Ik had pijn in mijn rug, maar het waren geen rugklachten. Dit voelde anders. Uit bloedonderzoek bleek dat de ontstekingswaarden voor een longontsteking dusdanig gezakt waren, dat de Kahler toegeslagen moest hebben.”

Intensieve behandeling

Behandeling voor de ziekte van Kahler is erop gericht om de ‘foute’ cellen af te breken en zo snel mogelijk te stoppen, en bestaat uit chemotherapie en medicijnen. De totale behandeling bestaat uit 9 kuren van 4 behandelingen. In totaal krijgt meneer Jolink dus 36 behandelingen en in totaal 54 spuiten per jaar. Daarnaast krijgt hij regelmatig een infuus met een botversterker, en is één keer een bloedtransfusie nodig geweest. En dan wordt er nog elke 6 weken bloedgeprikt om de bloedwaarden in de gaten te houden.

Een intensieve behandeling dus. Gelukkig kan meneer Jolink deze sinds kort thuis ontvangen. “De eerste behandeling, met een infuus, vond plaats op de afdeling Oncologie. Sommige mensen krijgen namelijk een allergische reactie op de chemokuur. In het ziekenhuis kunnen ze dat goed in de gaten houden. Na een stuk of vier chemobehandelingen, gaf mijn behandelend arts, dokter Vlot, aan dat de behandeling ook thuis zou kunnen. Daar ging ik graag op in.”

Eigen omgeving

De patiënt benadrukt dat de zorg die in het ziekenhuis wordt gegeven ook goed is. “De afdeling Oncologie is geweldig, en de mensen die daar werken, zijn echt super. Maar thuis is het compleet anders. Je voelt je minder patiënt. Ook krijg je andere gesprekken met de verpleegkundige dan dat je in het ziekenhuis zou hebben, waar je toch met meerdere mensen in een ruimte zit.”

Ook vindt meneer Jolink de behandeling thuis ontvangen een stuk minder belastend. “Het is toch steeds een behoorlijke rit om naar het ziekenhuis te komen. Er moet ook altijd iemand met me meerijden. Ik ben alleen, dus nu hoef ik niemand lastig te vallen om met me mee te gaan.”

Positief blijven

Met meneer Jolink gaat het op het moment redelijk goed. “Mijn bloedwaarden zijn verbeterd. Door de chemobehandeling ben ik vaak moe, maar ik blijf bewegen, eet gezond, kook voor mezelf. Dat doe ik ook graag, want ik wil bezig blijven. Grasmaaien en de ramen lappen doe ik ook nog zelf. Mijn toekomst ziet er ook een stuk beter uit dan voorheen. De ziekte van Kahler is helaas nog niet te genezen, maar je weet maar nooit. Ze vinden immers steeds weer nieuwe medicijnen en behandelmethoden. En dan nog: ik ben 75 jaar. Wat dat betreft ben ik blij dat ik het zelf heb, en niet een van mijn kinderen of kleinkinderen.”

De Juiste Zorg op de Juiste Plek

De thuistoediening van dit soort behandelingen past binnen het landelijke programma ‘Juiste Zorg op de Juiste Plek’. Eén van de drie pijlers van dit programma is het verplaatsen van zorg: in het ziekenhuis als het moet, en thuis als het kan. Rijnstate werkt hierin nauw samen met zorgpartners in de regio.

Sinds mei 2021 is het voor een aantal patiënten van Rijnstate mogelijk thuismedicatie te ontvangen. Dit is een onderdeel van Rijnstate@home: ziekenhuiszorg waarvoor de patiënt, als de situatie dat toelaat, niet het huis uit hoeft. Vooralsnog gaat het om patiënten die onder behandeling zijn (geweest) op de afdeling Neurologie, Oncologie of Longfunctie. Uitbreiding naar andere patiëntgroepen staan op de planning. Inmiddels zijn er ruim 1.200 thuismedicaties uitgevoerd. De thuismedicaties worden toegediend door 2 teams van verpleegkundigen van Rijnstate in samenwerking met thuiszorgorganisatie(s).

A.R.T.Z. Oncologisch Centrum

Op het gebied van oncologie werkt Rijnstate samen met Slingeland Ziekenhuis, Ziekenhuis Gelderse Vallei en de Radiotherapiegroep. Deze samenwerking heet: ARTZ Oncologisch centrum.

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: