Veelgestelde vragen
Een vrouw met schoudertas loopt voor de wand met woorden

Hepatitis

Door bloedafname kan uw bloed getest worden op de aanwezigheid van het hepatitisvirus (Hepatitis B of C).

U loopt vooral risico als:

  • u bent geboren in een niet-westers land (alle landen behalve die in West Europa, Amerika, Canada, Australië en Nieuw Zeeland).
  • u in contact bent gekomen met voorwerpen met besmet bloed, zoals niet-steriele injectienaalden en gebruikte scheermesjes. Dit kan voorkomen bij bijvoorbeeld het plaatsen van een tatoeage, een ziekenhuisopname, een tandartsbezoek of scheerbeurt in een niet-westers land.
  • u in Nederland voor 1992 een bloedtransfusie heeft gehad.
  • u in een niet-westers land een bloedtransfusie heeft ondergaan.
  • u drugs (heeft) gebruikt via naalden of base pipe.
  • u onveilige seks heeft gehad met iemand die besmet is met hepatitis B.

Veel mensen die besmet zijn met het hepatitis B of C virus weten dat zelf niet, omdat symptomen meestal afwezig zijn. De eerste klachten treden vaak pas veel later op, als de lever al schade heeft opgelopen. Er zijn voor zowel hepatitis B als C goede medicijnen waarmee de ziekte behandeld of onderdrukt kan worden.

Regulier via de huisarts. Als u denkt dat u risico heeft gelopen praat erover met uw huisarts. De huisarts kan ook zien of u al eerder getest bent. Indien u al eerder bekend was met hepatitis bij uw huisarts kan uw huisarts u eventueel doorsturen naar het hepatitiscentrum van Rijnstate.

Als u bloed heeft laten afnemen duurt het ongeveer drie weken voordat de uitslag bekend is. We zullen zowel u als uw huisarts op de hoogte brengen van de uitslag. Dit gebeurt per brief.

Nee, dit is niet mogelijk in verband met het versturen van de uitslag. Het is belangrijk om uw juiste gegevens te hebben.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: