Veelgestelde vragen
Een vrouw met schoudertas loopt voor de wand met woorden

Orgaandonatie

Er staan jaarlijks rond de 1.000 mensen op de wachtlijst voor orgaandonatie en rond de 150 mensen overlijden terwijl ze wachten. Een donor kan tot wel acht levens redden. Weefseldonatie verbetert de kwaliteit van leven van honderden mensen per jaar. 

Het is belangrijk om erover na te denken of u donor wilt worden en uw keuze vast te leggen, zodat uw nabestaanden hierover geen beslissing hoeven te nemen na uw overlijden. Meer informatie vindt u ook op de website van de Nederlandse Transplantatiestichting.

 Logo orgaandonatie met daarop de tekst Je keuze vastleggen. Dat doe je voor elkaar

Het is mogelijk om de volgende organen te doneren:

  • hart
  • longen
  • lever
  • nieren
  • alvleesklier
  • dunne darm.

En de volgende weefsels:

  • huid
  • oogweefsel
  • hartkleppen
  • bot- en peesweefsel
  • grote vaten.

Orgaandonatie is mogelijk als de hart en bloedsomloop gestopt zijn of als iemand hersendood is en op de Intensive Care (IC) of Spoedeisende Hulp in het ziekenhuis ligt. Als duidelijk wordt dat iemand niet meer kan genezen en gaat overlijden, raadpleegt de arts het Donorregister. Daarin staat welke keuze de patiënt heeft laten vastleggen. Het raadplegen van het Donorregister mag enkele uren voor het vaststellen van de dood gebeuren. De procedure start echter pas nadat artsen hebben vastgesteld dat iemand hersendood of hartdood is. Dat gebeurt heel zorgvuldig. Een orgaan- of weefseldonatieprocedure mag alleen doorgaan als er een 'Ja' staat in het Donorregister óf als nabestaanden toestemming geven.

Bekijk ook de animatiefilm van de Nederlandse Transplantatie Stichting over hoe orgaandonatie werkt.

 

Veel mensen hebben zich nog niet geregistreerd in het Donorregister met 'Ja' of 'Nee'. Op moment van overlijden geeft dit onduidelijkheid over de wens van de overleden persoon en is dit vaak erg vervelend en extra emotioneel voor de nabestaanden. Zij moeten dan namelijk een beslissing hierover nemen. Om onduidelijkheid te voorkomen kunt u uw keuze vastleggen in het Donorregister.

Ga naar Donorregister

In Rijnstate is een donatiecoördinator werkzaam. De donatiecoördinator zorgt ervoor dat in het ziekenhuis respectvol en volgens de regels wordt omgegaan met orgaan- en weefseldonatie. De donatiecoördinator ondersteunt familie, artsen en verpleegkundigen tijdens het proces waar donatie aan de orde komt en verzorgt scholing en voorlichting hierover aan artsen en verpleegkundigen.

 

Per 1 juli 2020 geldt de nieuwe donorwet. Iedereen in Nederland kan zijn of haar keuze vastleggen in het Donorregister.

Wie zich nog niet heeft geregistreerd, krijgt vanaf 1 september 2020 van de Rijksoverheid een brief, met daarin de vraag om alsnog een keuze in te vullen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: