De bacterie waar het om gaat heet MRSA. Dit is de afkorting van Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus. Deze ziekenhuisbacterie is niet meer gevoelig voor antibiotica die gewoonlijk worden voorgeschreven. Dit betekent dat infecties veroorzaakt door de MRSA bacterie moeilijker te behandelen zijn. In het ziekenhuis bestaat de kans op verspreiding van de MRSA-bacterie, omdat hier veel zieke mensen bij elkaar zijn opgenomen.
Voor gezonde mensen levert de MRSA-bacterie geen gevaar op voor de gezondheid. Zij merken niet eens dat ze de bacterie bij zich dragen. Mensen met een sterk verminderde weerstand kunnen echter wel ziek worden van MRSA.
Verspreiding van de MRSA bacterie gaat van mens tot mens (voornamelijk via de handen) en via de lucht. Mensen die met MRSA in aanraking komen, kunnen drager worden van de bacterie. Zolang ze zelf gezond zijn, bestaat er voor hen geen gezondheidsrisico. In de meeste gevallen verdwijnt de bacterie na enkele dagen vanzelf, zonder dat drager er iets van gemerkt heeft. Maar ze kunnen de bacterie wel ongemerkt overdragen aan mensen met een verminderde weerstand of verse operatiewond. En die kunnen wel ziek worden van de bacterie.
Om verspreiding via de lucht te voorkomen wordt de patiënt in isolatie verpleegd. Onze medewerkers houden zich aan strikte maatregelen, zoals alleen de kamer betreden met handschoenen, schort met lange mouwen, neus/mondmasker en een muts. De kamer waarin de patiënt opgenomen is, is zodanig gebouwd dat verspreiding van de MRSA bacterie via de lucht naar de verpleegafdeling niet mogelijk is. Door een kaart op de kamerdeur aan te brengen wordt deze manier van verplegen kenbaar gemaakt aan iedereen die de kamer wil betreden. Beide maatregelen zorgen er dus voor dat de kans op verspreiding tot een minimum beperkt wordt.
Een patiënt die in het ziekenhuis ligt met (verdenking op) MRSA-besmetting moet direct geïsoleerd worden van andere patiënten. Dat betekent alleen op een kamer met sluis liggen. Voor alle medewerkers van Rijnstate geldt dat ze zich houden aan strikte maatregelen, zoals alleen de kamer betreden met handschoenen, schort met lange mouwen, neus-/mondmasker en een muts. De geïsoleerde verpleging blijft van kracht gedurende de gehele opnametijd.
Ja, het ontvangen van bezoek is geen enkel probleem. Voor bezoek worden geen speciale voorzorgsmaatregelen getroffen. Bij bezoek aan meerdere patiënten vragen wij het bezoek de MRSA (verdachte) patiënt u als laatste te bezoeken, de handen te desinfecteren en daarna het ziekenhuis te verlaten.
Gezonde mensen met een normale weerstand lopen weinig risico om besmet te raken met MRSA. Mensen die met MRSA in aanraking komen, kunnen drager worden van de bacterie. Zolang ze zelf gezond zijn, bestaat er voor hen geen gezondheidsrisico. In de meeste gevallen verdwijnt de bacterie na enkele dagen vanzelf, zonder dat drager er iets van gemerkt heeft. Maar ze kunnen de bacterie wel ongemerkt overdragen aan mensen met een verminderde weerstand of verse operatiewond. En die kunnen wel ziek worden van de bacterie.
Nee, maar omdat deze groep mensen in ieder geval vatbaarder is voor ziekten, adviseren wij om bezoek aan een MRSA patiënt in het ziekenhuis te overleggen met de verpleegkundige of ziekenhuishygiënist.
Nee
Naast mensen met ernstig verminderde weerstand hebben mensen met chronische huidziekten als psoriasis en eczeem en mensen met wonden een verhoogd risico op het besmet raken met MRSA. Bezoekers met deze (huid)ziekten adviseren wij daarom om niet bij een MRSA verdachte/ positieve patiënt te komen.
Om vast te kunnen stellen of iemand is besmet met de bacterie, wordt een monster van slijmvlies en huid genomen. Dit monster wordt op MRSA getest. Binnen vier/vijf dagen weten we of er sprake is van een MRSA besmetting.
Met MRSA besmette patiënten kunnen worden behandeld met desinfecterende zeep, shampoo, neuszalf en/of huidzalf. Alleen MRSA-patiënten die een door MRSA veroorzaakte infectie hebben, krijgen gericht antibiotica toegediend.
Dat merk je meestal niet. Dit kan alleen aangetoond worden met een onderzoek.