Veelgestelde vragen
Een vrouw met schoudertas loopt voor de wand met woorden

Spermadonor worden

Dit hangt af van de kwaliteit van het sperma en het aantal rietjes dat we per keer kunnen invriezen. Gemiddeld duurt een donortraject ongeveer 2 jaar. Hierbij komt u ongeveer twee keer per maand doneren.

Nadat u het intaketraject hebt doorlopen en goedgekeurd bent als donor, ontvangt u tijdens de donatieperiode voor elk bezoek aan het ziekenhuis een ruime onkostenvergoeding.

Ja, we controleren altijd de kwaliteit van het sperma, zowel voor als na invriezen. Door het invriezen en ontdooien ontstaat er altijd een afname in kwaliteit. Daarom stellen we hoge eisen aan de kwaliteit van het sperma. Is de kwaliteit na invriezen te laag? Dan bewaren we het sperma van algemene donoren niet. Dit hoeft geen consequenties te hebben voor uw vruchtbaarheid.

Uw sperma mag worden gebruikt voor een eerste kind totdat u 56 jaar wordt. Voor tweede en volgende kinderen is deze grens 61 jaar. Zodra u 61 wordt, wordt het sperma daarom altijd vernietigd. Het sperma kan om uiteenlopende redenen ook eerder vernietigd worden, bijvoorbeeld omdat het maximum aantal gezinnen is bereikt. Met het sperma van iedere donor worden bij maximaal 12 gezinnen kinderen verwekt.

De bewaartermijn van gegevens is wettelijk bepaald en is, afhankelijk van het soort gegevens, minimaal 30 of minimaal 80 jaar.

Nee, dat is helaas niet mogelijk.

In Rijnstate kunnen vrouwen zelf een donor uitkiezen op basis van informatie uit het donorpaspoort.

We geven hierbij de volgende informatie: uiterlijke kenmerken (haarkleur en haartype, oogkleur, lengte, postuur), geboortejaar, opleiding (alleen globale, algemene info), motivatie en hobby’s. Vrouwen ontvangen nooit gegevens die herleidbaar zijn tot de identiteit van de donor.

Nee, het sperma van algemene donoren kan voor alle patiëntencategorieën worden ingezet.

Ja, een lager aantal gezinnen is ook mogelijk. Rijnstate hanteert een minimum van 4 gezinnen.

Nee. We hanteren een maximum van 12 gezinnen bij wie kinderen van één donor verwekt kunnen worden. Maar binnen een gezin worden doorgaans wel meerdere kinderen van dezelfde donor geboren. Wensouders vinden het vaak belangrijk dat er een genetische band is tussen broertjes en/of zusjes.

Ja, het aantal zwangerschappen mag u 1 keer per half jaar opvragen.

U mag het aantal kinderen en de geboortejaren van het eerste en laatste geboren kind opvragen. Als uw rietjes niet meer gebruikt worden, kunnen wij aangeven hoeveel jongens en meisjes er in totaal geboren zijn. Tussentijds is dit niet mogelijk.

Als donor bent u geen ouder en heeft u dus geen ouderlijke rechten en plichten jegens de kinderen.

Nee. Rijnstate registreert uw gegevens bij de Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting. Zij zijn ook verantwoordelijk voor het verstrekken van de gegevens. Wanneer gegevens verstrekt worden, krijgt u hierover bericht van de SDKB.

Als een donorkind een ontmoeting wil hebben, geeft hij/zij dit aan bij de stichting SDKB. Deze stichting neemt contact op met u als donor om dit verzoek aan te geven.
U geeft zelf aan of u dit ook wilt. Zo ja, dan wordt de stichting FIOM ingeschakeld die de ontmoeting kan begeleiden. 

In Rijnstate werken we met algemene donoren en eigen donoren. Een algemene donor kan voor meerdere vrouwen worden ingezet en de donor is niet bekend bij de vrouw. Een eigen donor wordt door de vrouw zelf aangedragen en doneert alleen voor één of twee specifieke vrouwen.

U kunt ons bereiken via e-mail op sb@rijnstate.nl.

Op de website van het Landelijk Informatiepunt Donorconceptie en stichting Donorkind is ook veel informatie te vinden.

Specialistischere websites:

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: