Afspraken en samenwerking
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Controle op MRSA

Wat is een BRMO?

BRMO staat voor Bijzonder Resistente Micro-Organismen. Dit zijn bacteriën die resistent zijn tegen meerdere soorten antibiotica. Deze resistentie kan het moeilijker maken om infecties te behandelen en kan leiden tot ernstige complicaties bij patiënten. Voorbeelden van een BRMO zijn: MRSA, ESBL, Carbapenemase-producerende bacteriën en VRE.

Het beheersen van BRMO is een belangrijk aspect van infectiepreventie en -bestrijding in de gezondheidszorg, omdat deze bacteriën ernstige infecties kunnen veroorzaken en moeilijk te behandelen kunnen zijn vanwege hun resistentie tegen antibiotica. Daarom is het van belang om de verspreiding van BRMO te voorkomen door middel van infectiepreventiemaatregelen en het verstandig gebruik van antibiotica.

Risicogroepen BRMO/MRSA

Patiënten die een verhoogd risico lopen op het dragen of ontwikkelen van BRMO:

  • Werken met levende varkens, vleeskalveren of vleeskuikens;
  • Wonen op een terrein waar wordt gewerkt met varkens, vleeskalveren of vleeskuikens (bijvoorbeeld op een boerderij);
  • In de afgelopen 2 maanden in een asielzoekerscentrum (AZC)/vluchtelingenopvang gewoond of zorg gerelateerd contact hebben gehad;
  • In de afgelopen 2 maanden in het buitenland behandeld of opgenomen geweest;
  • In de afgelopen 2 maanden in een zorgorganisatie opgenomen is geweest waar een BRMO-uitbraak was;
  • De afgelopen 2 maanden met iemand in een huis heeft gewoond met iemand die met BRMO is besmet;
  • In de afgelopen 2 maanden in contact is geweest met iemand die drager is van een BRMO;
  • Kinderen die tot twee maanden geleden uit het buitenland zijn geadopteerd.

Kweekbeleid bij verdenking op BRMO/MRSA

Als uw patiënt binnen één van bovenstaande risicogroepen valt, vragen wij u dit te melden bij het verwijzen naar het ziekenhuis.

Begeleiding bij BRMO-dragerschap

  • MRSA: behandeling van MRSA dragerschap is (onder voorwaarden) mogelijk. Zie hiervoor de brief die u ontvangen heeft bij het constateren van dragerschap bij uw patiënt. U kunt ook contact opnemen met de arts-microbioloog van het betreffende microbiologisch laboratorium. In de meeste gevallen wordt de patiënt eerst opnieuw gekweekt om te kijken of er nog sprake is van dragerschap;
  • Overige BRMO: helaas zijn er geen mogelijkheden om BRMO-dragerschap te behandelen. Indien er geen risicofactoren aanwezig zijn, kunnen bij patiënten inventarisatiekweken worden afgenomen om na te gaan of het desbetreffende BRMO nog aanwezig is. Voorwaarden voor afnemen van inventarisatiekweken:
  1. Niet inventariseren binnen 2 maanden na positieve kweek;
  2. Geen actieve infecties;
  3. Gedurende 48 uur is geen antibiotica gebruikt waarvoor de resistente stam nog gevoelig is;
  4. Bij wonden/pus is de wond gesloten
  5. Bij urine is de urinewegkatheter minimaal 48 uur verwijderd;
  6. De patiënt heeft geen andere risicofactoren voor dragerschap zoals bijvoorbeeld: tracheostoma, maagsonde, overige lichaamsvreemde materialen die de barrière van huid of slijmvliezen doorbreken.

Als aan bovenstaande voorwaarden wordt voldaan kan u contact opnemen met de afdeling infectiepreventie: IP@rijnstate.nl of telefoonnummer 088-0057963 tussen 9:00-16:00 uur

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: