
Spataderen
Wat zijn spataderen?
Spataderen zijn uitgezette aderen in de benen. Ze ontstaan als de kleppen in de beenaderen niet goed meer werken. Deze kleppen zijn bedoeld om terugstromen van bloed te voorkomen. Het bloed in de benen kan hierdoor niet goed weg, waardoor overdruk ontstaat en de aderen uitzetten. Soms kan het zo ernstig worden, dat een 'open been' ontstaat. Kenmerkend voor spataderen is een kronkelig verloop.
Vaatonderzoek
Voor de behandeling van spataderen zijn verschillende mogelijkheden. Met een verwijzing van uw huisarts kunt u bij ons terecht. Om u op adequate wijze te kunnen behandelen wordt doorgaans een echo (geluidsonderzoek) van de aderen van het been gemaakt om u een behandeling op maat te kunnen geven.
Behandelingen
- Inspuiten van spataderen
- Verwijderen van de spataderen;
- Endoveneuze behandelingen:
- Cosmetische behandelingen via eigen betaling van de patiënt
Klachten
De bekendste klachten van spataderen zijn zware, vermoeide benen aan het eind van de dag. Deze klachten verminderen met bewegen of hoog leggen van de benen. Sommige mensen hebben ook last van dikke enkels of jeuk en/of eczeem aan de onderbenen. ‘Rusteloze benen’ wordt in 18 procent van de gevallen veroorzaakt door spataderen. Door spataderen kunnen bovendien pijnlijke ontstekingen ontstaan en neemt de kans op trombose toe. Uiteindelijk kan zelfs een ‘open been’ ontstaan. Daarom is het belangrijk dat spataderen vroegtijdig worden herkend en behandeld.
Wanneer laten behandelen?
Vaak besluiten mensen om iets aan spataderen te doen, omdat ze de blauw doorschemerende of kronkelig verlopende spataderen lelijk vinden en niet zozeer omdat ze er lichamelijke klachten van ondervinden. Spataderen kunnen probleemloos worden verwijderd: ze werken immers niet goed en gezonde aderen hebben het ‘werk’ inmiddels overgenomen.
Vrouwen hebben vaker last van spataderen dan mannen. Spataderen zijn veelal erfelijk. Door aangeboren zwakte van het steunweefsel van de aderen kunnen spataderen ontstaan. Zwangere vrouwen en mensen met een trombosebeen hebben ook meer kans op spataderen.
Ontstaan van nieuwe spataderen
Als u aanleg heeft voor het krijgen van spataderen, kan een behandeling niet voorkomen dat nieuwe spataderen ontstaan. Naast erfelijke aanleg kunnen ook zwangerschap en hormonale veranderingen spataderen veroorzaken. Verder spelen factoren als veel staan of zitten, eerder doorgemaakte trombose, vetzucht en ouderdom een grote rol bij het ontstaan van vaatproblemen.
Meer informatie
Specialisten
Specialismen
Behandeling van hart- en vaatziekten
Verschillende specialisten op het gebied van hart- en vaatziekten werken samen voor de beste zorg. Met innovatieve behandelmethoden en de meest moderne apparatuur. Jaarlijks behandelen we in het Rijnstate Vasculair Centrum zo’n 7.000 patiënten voor hart- en vaataandoeningen.