Spataderen
Duplex benen

Echo (vaatonderzoek)

Om te beoordelen of u spataderen heeft, wordt een echo (geluidsonderzoek) gedaan: met behulp van geluidsgolven wordt de stroomsnelheid van uw bloed in uw bloedvaten gemeten.

Voorbereiding

Het onderzoek is pijnloos. U krijgt geen medicatie toegediend. U hoeft thuis geen voorbereidingen te treffen. Het onderzoek neemt drie kwartier tot anderhalf uur in beslag.

Als u een afspraak hebt in Arnhem meldt u zich op de afdeling Vaatdiagnostiek. Als u een afspraak hebt in Velp meldt u zich bij de afdeling Radiologie.

Vervolgens wordt u naar de onderzoeksruimte gebracht. De arts/laborant, die het onderzoek uitvoert, ontvangt u daar. U wordt verzocht uw schoenen en eventueel uw sokken en lange broek uit te doen. Dan kunt u plaats nemen op een gemakkelijke bedbank.

Het onderzoek

De arts/laborant plaatst een taster, een apparaat dat geluidsgolven uitzendt, op verschillende plaatsen op uw lichaam. De plaats is afhankelijk van uw klachten. Op de taster wordt een gelei aangebracht dat dient als geleidingsmiddel voor het geluid. Het bloed kaatst de geluidsgolven terug en de taster vangt deze weer op. Het signaal is hoorbaar via luidsprekers en zichtbaar op een monitor. Met behulp van het zelfde apparaat wordt een echo gemaakt. Daarbij wordt gebruik gemaakt van ultrageluidsgolven.
Deze geluidsgolven zijn zeer hoog en daarom voor de mens onhoorbaar. Door de terugkaatsing van deze golven verschijnt er een afbeelding van de vaten op de monitor. Door middel van de echo kan zeer nauwkeurig bepaald worden waar de aandoening zich bevindt.

De uitslag

De beoordeling van het onderzoek wordt doorgestuurd naar de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. Deze zal u de uitslag van het onderzoek mededelen.

Meer informatie

Heeft u vragen over het vaatonderzoek, dan kunt u contact opnemen met:

  • Rijnstate Arnhem, Afdeling Klinische Neurofysiologie: 088 - 005 75 20
  • Rijnstate Velp, Afdeling Radiologie: 088 - 005 58 90

Behandeling van hart- en vaatziekten

Verschillende specialisten op het gebied van hart- en vaatziekten werken samen voor de beste zorg. Met innovatieve behandelmethoden en de meest moderne apparatuur. Jaarlijks behandelen we in het Rijnstate Vasculair Centrum zo’n 7.000 patiënten voor hart- en vaataandoeningen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: