Spataderen
Duplex benen

VNUS-behandeling (RFA)

Heeft u spataderen, dan is Rijnstate Arnhem één van de ziekenhuizen in Nederland waar u kunt kiezen voor een radiofrequente ablatie (RFA, ook wel bekend als VNUS) of een mechanochemische endoveneuze ablatie (MOCA, ook wel bekend als ClariVein).

Voordelen van een RFA

Een radiofrequente ablatie heeft een paar voordelen ten opzichte van een MOCA:

  • Er bestaat meer bewijs voor de effectiviteit op langere termijn;
  • Als u spataderen heeft aan twee benen, kunnen deze tegelijk behandeld worden.

De behandeling

Bij de RFA plaatst uw arts via een kleine snee in uw huid een katheter in de spatader. Meestal is dit ergens rond uw knie of kuit. Daarna wordt met een aantal prikken (om de 5 tot 10 cm) een verdovende en koelende vloeistof om het vat gespoten. Met een echo kan uw arts precies zien waar hij de katheter moet plaatsen. Vervolgens trekt de arts de katheter voorzichtig terug. Hierbij geeft de katheter radiofrequente energie af aan de wand van het bloedvat. Het bloedvat wordt verhit. Hierdoor krimpt het collageen in de wand en sluit het bloedvat. Als de spatader is gesloten, wordt het bloed omgeleid via andere gezonde aderen.

Deze behandeling duurt ongeveer 20 minuten.

Na de behandeling

  • Na de ingreep krijgt u elastische kousen. Deze kousen mogen na één week af. Sommige patiënten vinden de druk die de kousen geven wel comfortabel en houden de kous langer aan. Dit is natuurlijk geen enkel probleem!
  • Daarnaast krijgt u het advies om goed te bewegen en regelmatig te lopen, maar langdurig staan en zware lichamelijke inspanning zo veel mogelijk te vermijden. U kunt het beste een weekje wachten met actieve sporten zoals voetbal, hockey, tennis, volleybal, fitness en aerobics. De meeste patiënten gaan na één dag gewoon weer aan het werk.
  • Omdat er bij u verdovingsvloeistof rondom de te behandelen ader is aangebracht, kan het zo zijn dat in de loop van de dag uw drukverband of kous nat wordt. Dit is normaal, u transpireert het vocht eruit.
  • Tot slot krijgt u een telefonische controle-afspraak met uw arts.

Complicaties

De meeste patiënten hebben geen zwellingen, bloeduitstortingen en/of littekens na deze ingreep.

Ontstaan van nieuwe spataderen

Als u aanleg heeft voor het krijgen van spataderen, kan een behandeling niet voorkomen dat nieuwe spataderen ontstaan. Naast erfelijke aanleg kunnen ook zwangerschap en hormonale veranderingen spataderen veroorzaken. Verder spelen factoren als veel staan of zitten, eerder doorgemaakte trombose, vetzucht en ouderdom een grote rol bij het ontstaan van vaatproblemen.

Behandeling van hart- en vaatziekten

Verschillende specialisten op het gebied van hart- en vaatziekten werken samen voor de beste zorg. Met innovatieve behandelmethoden en de meest moderne apparatuur. Jaarlijks behandelen we in het Rijnstate Vasculair Centrum zo’n 7.000 patiënten voor hart- en vaataandoeningen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: