Spataderen
Duplex benen
Laatste informatie over het coronavirus

Spataderen verwijderen volgens de Mullerbehandeling

Bij de Mullerbehandeling worden spataderen poliklinisch onder lokale verdoving met kleine 'haaknaaldjes' verwijderd. De behandeling is genoemd naar de Zwitserse dermatoloog Robbert Muller die de techniek in de jaren vijftig ontwikkelde.

Voorbereiding

Ter voorbereiding vragen wij u het volgende:

  • Gebruik op de dag van de behandeling géén crèmes, lotions of badolie in verband met de pleisters die direct na de behandeling op uw benen worden geplakt.
  • Zorg ervoor dat u ruimzittende kleding en schoeisel draagt in verband met het verband dat u na de behandeling om uw been krijgt.
  • Voor de behandeling wordt uw been onthaard. U kunt dit ook thuis zelf doen.
  • Wanneer zowel uw boven- als onderbeen wordt behandeld, kunt u uw been na de behandeling door het strakke verband moeilijk buigen. Daarom wordt u geadviseerd om na de behandeling niet zelf naar huis te rijden. Zorg ervoor dat iemand u na de behandeling naar huis brengt.

De behandeling

Eerst wordt de te verwijderen spatader afgetekend op uw been. Daarna gaat u liggen op de onderzoekstafel. De huid wordt op verschillende plaatsen verdoofd omdat er kleine sneetjes (twee tot drie millimeter) worden gemaakt op de plaatsen waar de spatader zit. Het te behandelen gebied wordt gedesinfecteerd en met steriele doeken afgeplakt. Vervolgens wordt de spatader met een klein 'haaknaaldje' verwijderd. Omdat de huid verdoofd is, doet het weghalen geen pijn. Wanneer er extra zijtakken van de spatader worden meegenomen, wordt de huid op die plaats alsnog verdoofd.

Na de behandeling worden de sneetjes gesloten met hechtstrips en wordt het behandelde been verbonden. Dit verband blijft tien dagen zitten. Na vijf tot zeven dagen hebt u een afspraak voor een verbandwissel. In enkele gevallen krijgt u in plaats van verband een elastische kous aan. De ingreep duurt ongeveer 20 tot 40 minuten.

Na de behandeling

De middag en/of avond na de behandeling moet u het rustig aan doen en het behandelde been hoog houden. U mag wel lopen voor kleine activiteiten in huis. De volgende dag kunt u uw normale werkzaamheden hervatten. Mocht uw been na de behandeling wat pijnlijk zijn dan kunt u een paracetamol 500 mg innemen. Het kan zijn dat u moet wennen aan het strak zittende verband. Houd er verder bij douchen rekening mee dat het verband niet nat mag worden.

Complicaties

Complicaties doen zich zelden voor. Soms ontstaat er na de behandeling een bloeduitstorting of hebt u tijdelijk last van een doof gevoel in het behandelde gebied.

Controle

Als verdere behandeling niet nodig is, komt u na ongeveer zes weken voor controle. U maakt deze afspraak bij het verlaten van de polikliniek.

Ontstaan van nieuwe spataderen

Als u aanleg heeft voor het krijgen van spataderen, kan een behandeling niet voorkomen dat nieuwe spataderen ontstaan. Naast erfelijke aanleg kunnen ook zwangerschap en hormonale veranderingen spataderen veroorzaken. Verder spelen factoren als veel staan of zitten, eerder doorgemaakte trombose, vetzucht en ouderdom een grote rol bij het ontstaan van vaatproblemen.

Behandeling van hart- en vaatziekten

Verschillende specialisten op het gebied van hart- en vaatziekten werken samen voor de beste zorg. Met innovatieve behandelmethoden en de meest moderne apparatuur. Jaarlijks behandelen we in het Rijnstate Vasculair Centrum zo’n 7.000 patiënten voor hart- en vaataandoeningen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: