1. T. van Voorthuizen
Specialisten
Specialisten en verpleegkundigen staan op de brug in het Atrium Arnhem

Dhr. T. van Voorthuizen

Internist-oncoloog

Persoonlijke noot

"Als internist-oncoloog behandel ik naast patiënten met algemene interne ziekten met name patiënten die kanker hebben. Een deel van hen geneest. Anderen worden niet meer beter. Om patiënten en hun familie in deze periode te mogen begeleiden vind ik een groot voorrecht. Mijn christelijk geloof is een belangrijke drijfveer om mijn werk zo goed en betrokken mogelijk te doen.

Er zijn veel ontwikkelingen gaande binnen de oncologie. Een beter begrip van wat kanker precies is, leidt gelukkig ook steeds meer tot betere behandelingen. Het is mooi om bij deze ontwikkelingen betrokken te zijn. Oncologie is een speerpunt binnen Rijnstate, onder andere blijkend uit het in 2009 gestarte Oncologisch Centrum. Dit biedt alle mogelijkheden om de zorg voor kankerpatiënten en hun naasten steeds verder te verbeteren. Een grote uitdaging!"

Opleiding en werkervaring

Drs. T. (Theo) van Voorthuizen is werkzaam in Rijnstate sinds 2008. Voorafgaand aan de opleiding Geneeskunde volgde hij een jaar op de Evangelische Hogeschool te Amersfoort en studeerde hij aan de Landbouwuniversiteit te Wageningen. Hij behaalde het artsexamen in 1997 aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Zijn opleiding tot internist volgde hij in het Universitair Medisch Centrum te Utrecht en rondde hij af in 2004. Verdere verdieping in het aandachtsgebied oncologie volgde in het Academisch Medisch Centrum en het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis te Amsterdam. Van 2005 tot 2008 werkte hij als chef de clinique hemato-oncologie in Medisch Spectrum Twente. Hij heeft de cursus Palliatieve Zorg voor Medisch Specialisten afgerond.

Speciale aandachtsgebieden

 • Oncologie (waaronder met name MDL/urologische tumoren en neuro-endocrine tumoren)
 • Palliatieve zorg

Nevenactiviteiten

 • Bestuur Oncologisch Centrum
 • Bestuurslid vakgroep interne geneeskunde
 • Cytostaticacommissie
 • IKNL-werkgroepen Gastro-enterologie (voorzitter) / Mammacarcinoom / Urologie

Lidmaatschappen

 • Nederlandse Internisten Vereniging (NIV)
 • Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO)
 • European Society for Medical Oncology (ESMO)
 • American Society of Clinical Oncology (ASCO)

Publicaties

 1. Voorthuizen T van, Helmers JHJH, Tjoeng MM, Otten MH. Pethidine achterhaald als pijnstiller
  bij acute pancreatitis. Ned Tijdschr Geneesk 2000; 144: 656-8 (+ correspondentie).
 2. Tick LW, Ton E, Voorthuizen T van, Hovens MMC, Leeuwenburgh I, Lobatto S, Stijnen PJ, Heul C van der, Huisman PM, Kramer MHH, Huisman MV. Practical diagnostic management of patients with clinically suspected deep vein thrombosis by clinical probability test, compression ultrasonography, and D-dimer test. Am J Med 2002; 113: 630-5.
 3. Voorthuizen T van, Vervenne WL, Daalen EH van, Bruno M, Gouma D, Richel DJ. A randomized phase II study comparing gemcitabine plus nadroparine versus gemcitabine in patients with locally advanced or metastatic pancreatic carcinoma: the GEMFRAX trial. Prog Proc Am Soc Clin Oncol 206; abstract # 4112.