Aandoening, behandeling en onderzoek

Kanker bij ouderen

U heeft van uw arts gehoord dat u een kwaadaardige aandoening heeft. Daarom bent u verwezen naar het spreekuur Kanker bij ouderen van de polikliniek Geriatrie. Hier leest u informatie over het spreekuur.

Over ons Oncologisch Centrum 

Bij Rijnstate worden de meeste soorten kanker behandeld. Alle zorg voor mensen met kanker hebben we georganiseerd in het Oncologisch Centrum. Het voordeel van één centrum is de nauwe samenwerking tussen de chirurg, radioloog, patholoog, radiotherapeut, internist-oncoloog en verpleegkundigen. Door deze samenwerking in multidisciplinaire teams worden de krachten gebundeld en bieden wij u een snelle en effectieve behandeling. Bij de oudere patiënt kan ook de klinisch geriater deel uitmaken van dit multidisciplinaire team. Dat is een arts die is gespecialiseerd in ouderen.

Gerda Bosch

Het spreekuur Kanker bij ouderen 

Kanker bij ouderen 
Kanker is een ziekte die vaker voorkomt naarmate iemand ouder wordt. Het is moeilijk in te schatten hoe oudere patiënten de behandeling tegen kanker verdragen. Dat kan per persoon erg verschillen. Dit komt doordat ouderen vaker al andere en langer bestaande ziekten hebben. Daarnaast gebruiken zij soms meerdere medicijnen tegelijkertijd. Er kan ook sprake zijn van problemen met lopen, de zelfredzaamheid, de voedingstoestand, het geheugen of bijvoorbeeld de stemming. Het is belangrijk om de behandeling aan te passen aan de fitheid en de behoeften van de patiënt. 

Het spreekuur 

Tijdens het spreekuur Kanker bij ouderen bekijkt de geriater hoe vitaal u bent, of de voorgestelde behandeling bij u past of dat er aanpassingen nodig zijn.
We brengen tijdens deze uitgebreide afspraak in kaart hoe het met uw gezondheid is gesteld. Ook kijken we samen met u wat de behandeling voor uw dagelijks leven betekent en wat uw wensen en verwachtingen zijn. Zo kan het zijn dat het voor u veel belangrijker is dat u zichzelf kunt blijven redden in het dagelijks leven dan dat uw leven verlengd wordt. Door dit te bespreken kunt u samen met ons beslissen hoe uw behandeling op maat gemaakt kan worden. Naar aanleiding van het advies van de geriater bepaalt u samen met uw behandelend specialist met welke behandeling u gaat starten.

Het bezoek aan dit spreekuur duurt twee uur.

Aanpassing van de behandeling 

Hoe kan een behandeling op uw behoeften worden aangepast?
De geriater kan bijvoorbeeld met uw behandelend specialist bespreken of de operatie, chemotherapie of bestraling lichter kan worden gemaakt.
Ook als u fitter bent dan in eerste instantie gedacht werd, overlegt de geriater met uw behandelend specialist. Het is belangrijk dat u niet wordt onder-behandeld.

Andere mogelijke aanpassingen zijn bijvoorbeeld:

  • behandelen van bijkomende ziekten
  • voorkomen van valpartijen door valpreventie in te zetten in de thuissituatie
  • een verwijzing naar een diëtist of een fysiotherapeut
  • de thuiszorg rondom de behandeling optimaliseren

Ook kan het zijn dat de geriater bekijkt hoe de kans op acute verwardheid (een delier) tijdens de behandeling kan worden verkleind.

De behandeling en uw dagelijkse leven

De geriater kan u meer vertellen over wat een behandeling betekent voor uw dagelijkse leven. Hoe veel invloed hebben bijwerkingen op uw dagelijkse leven? En hoe groot is de kans dat u na de behandeling uw kwaliteit van leven behoudt? Aan de hand van antwoorden op deze vragen kunt u samen met familie en uw behandelend specialist afwegen wat uw voorkeur is.

Lees ook het verhaal van mevrouw Bosch.

Patiëntervaringen

‘Geriater gaf uiteindelijk groen licht om te opereren’
Mevrouw Verheijden en haar man wandelen in het bos

Begin maart werd bij Jetty Verheijke (82) darmkanker geconstateerd. Ondanks haar hoge leeftijd durfden de chirurg en oncoloog het toch aan haar te opereren. Dat gebeurde echter pas nadat de geriater en de patiënt zelf groen licht hadden gegeven.

Lees verder of Bekijk alle patiëntervaringen

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: