Patiëntervaringen
Gerda Bosch

Kanker bij ouderen: ‘De behandeling is aan mijn leeftijd aangepast’Gerda Bosch (85) uit Brummen kreeg in 2015 te horen dat ze kanker in haar linkerkaak heeft. Na een gesprek met de geriater werd de behandeling aangepast aan haar situatie en mogelijkheden.

Toen ze last kreeg van blaasjes in haar mond, verwees haar tandarts mevrouw Bosch naar de kaakchirurg in Rijnstate. “Daar hoorde ik dat ik kanker in mijn kaak heb. Ik schrok enorm, want dat had ik helemaal niet verwacht.” Vanwege haar leeftijd en omdat ze ook suikerziekte heeft, bracht de geriater eerst goed in kaart hoe mevrouw Bosch er geestelijk en lichamelijk aan toe was, voordat de behandeling begon. “Ze vond me nog behoorlijk bijdehand, gelukkig!”  

Welke behandeling?

“Er was eerst sprake van een operatie, maar die zou te belastend zijn”, zegt zoon Frans Bosch. “De volgende optie was bestralen, maar dan verbrandt de mond van binnenuit en dat zou ook problemen opleveren met eten. Uiteindelijk is het chemotherapie geworden met een kleinere dosering dan normaal, van 75 procent.” Verder bleek ook dat mevrouw Bosch een vitamine B12-tekort had, waarvoor ze nu injecties krijgt. Deze verbeteren het geheugen en verkleinen de kans op een delier (acute verwardheid).

Gerda Bosch

Bloedprikken thuis

Voor de chemotherapie moet mevrouw Bosch elke week naar Rijnstate toe. De dag van tevoren wordt bekeken of de bloedwaarden goed genoeg zijn voor de behandeling. Frans Bosch: “Bloedprikken zou een extra rit per week naar het ziekenhuis opleveren, maar de verpleegkundige heeft geregeld dat het bloedprikken hier thuis kan gebeuren. Fijn dat ze daarover meedenken bij Rijnstate!”

Kanker onder controle

De chemotherapie moet het gezwel voorlopig onder controle houden. Gelukkig heeft mevrouw geen bijwerkingen: “Ik had voor de eerste keer medicatie gekregen tegen de misselijkheid, voor de zekerheid. Maar het doosje ligt hier na tien behandelingen nog ongeopend.”

Waarom kiezen voor Rijnstate?

De kans op kanker stijgt naarmate we ouder worden. Bij mensen boven de 70 jaar met kanker kan niet altijd de normale richtlijn voor de behandeling gevolgd worden, zeker niet als de patiënt kwetsbaar is of meerdere aandoeningen heeft. Daarom is er bij Rijnstate het spreekuur Kanker bij ouderen, waarin de geriater bekijkt of het nodig is om de behandeling aan te passen. Het advies kan bijvoorbeeld een aanpassing van de dosering zijn, een tijdelijke opname in een verpleeghuis of extra hulp thuis. De uiteindelijke beslissing welke behandeling het wordt, ligt bij de behandelend arts en de patiënt.

Meer weten?

Kijk dan ook op onze pagina over kanker bij ouderen

Alliantie Regionale Topzorg

Rijnstate werkt voor een aantal complexe behandelingen met name op het gebied van kanker samen met het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Dit doen we onder de naam Alliantie Regionale Topzorg, ook wel A.R.T.Z genoemd. De samenwerking verbetert de kwaliteit van zorg doordat we expertise delen. Meer informatie vindt u op de website van A.R.T.Z. 

Logo ARTZ

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: