Patiëntervaringen
Mevrouw Verheijden en haar man wandelen in het bos

‘Geriater gaf uiteindelijk groen licht om te opereren’Begin maart werd bij Jetty Verheijke (82) darmkanker geconstateerd. Ondanks haar hoge leeftijd durfden de chirurg en oncoloog het toch aan haar te opereren. Dat gebeurde echter pas nadat de geriater en mevrouw Verheijke zelf groen licht hadden gegeven. “Mijn fitheid en positieve karakter gaven de doorslag.”

“Het was opereren of niet meer beter worden”, zegt mevrouw Verheijke. “Ik was dan ook heel blij dat de artsen me wilden opereren. Anders had ik chemotherapie en bestralingen gekregen, maar was ik nooit meer genezen. Nu is de kanker weg en hoop ik net als mijn oma minimaal 100 te worden.”

Diagnose

Mevrouw Verheijke was eigenlijk nooit ziek. “Zelfs geen griepje.” Ze gebruikte ook nooit medicijnen. Totdat ze begin maart enorme pijn in haar lies kreeg. “Ik nam tien paracetamol op een dag, maar de pijn bleef. Toen ben ik toch maar op de fiets gesprongen en naar de dokter gegaan”, vertelt ze.

De huisarts stuurde haar vervolgens direct door naar Rijnstate. Hier wees het endoscopisch onderzoek uit dat een tumor in de darmen van mevrouw Verheijke de pijn veroorzaakte. “Toen ik na het onderzoek het gezicht van de arts zag, wist ik al dat het niet goed was. Maar ik ben van nature positief ingesteld, dus ik heb nooit gewanhoopt.”

Mevrouw Verheijden en haar man wandelen in het bos

Geriater

Die positieve inslag was samen met haar fitheid ook de reden dat de artsen haar wilden opereren. Mevrouw Verheijke: “’U opereer ik’, zei de arts. ‘Bij een ander van uw leeftijd had ik dat wellicht niet gedaan.’” Het was echter de geriater die uiteindelijk aangaf dat het verantwoord was om te opereren.

“Mijn man en ik hebben ieder afzonderlijk twee keer een gesprek gehad met de geriater”, vertelt mevrouw Verheijke. “Ze vroegen mij of ze vergeetachtig is, of ze goed met mensen om kan gaan en hoe fit ze is”, zegt meneer Verheijke. “Op al die vragen kon ik alleen maar positief antwoorden. Ik heb haar dan ook de hemel in geprezen.”

De patiënte zelf moest onder andere wat testjes doen. “Zo moest ik het alfabet opzeggen, van a tot z en andersom, en kreeg ik de opdracht om twee ruitvormen na te tekenen. Verder werden mij ook diverse vragen gesteld om te kijken hoe het met mijn fysiek en geheugen is gesteld. Een paar dagen voor de operatie zijn we nog een keer bij de geriater geweest. Na dat gesprek gaf zij toestemming om te opereren.”

Operatie

Op maandag 1 april werd mevrouw Verheijke geopereerd. Vrijdag 5 april was ze weer thuis. De tumor was verwijderd en ook alle kliertjes in de darmen waren schoon. “Ik lag na de operatie in bed en kon eigenlijk alleen maar lachen. Ik had ook alle reden om blij te zijn. Ze konden mij helpen, waar veel mensen van mijn leeftijd misschien nooit meer genezen. Daar ben ik best een beetje trots op.”

Twee weken na de operatie voelt mevrouw Verheijke zich dan ook weer helemaal de oude. Aan niks is te zien en te merken dat bij haar onlangs een tumor van vijf centimeter doorsnede is verwijderd. “Gisteren ben ik bij de arts geweest voor controle en zelfs hij was verrast dat ik al weer zo fit was. Ik heb alleen een beetje last van mijn blaas. Over drie maanden moet ik weer terugkomen, maar ik heb geen verdere behandeling meer nodig.”

Ze prijst hier ook het handelen van de artsen van Rijnstate. “Het team werkt heel nauw samen om te komen tot de beste behandeling. Die is helemaal op de patiënt toegespitst. Als ze alleen naar mijn leeftijd hadden gekeken, was ik misschien niet geopereerd. Nu voel ik me weer geweldig en hoop ik samen met mijn man nog een tijdje in goede gezondheid te kunnen leven.”

Lees meer over behandeling Kanker bij ouderen

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: