Patiëntervaringen
Claudia Bosch

Etalagebenen: ‘Nieuwe techniek bij vaatoperatie is goede keuze’



Ondanks dat Claudia Bosch pas 40 jaar is, heeft ze last van aderverkalking en kon ze maandenlang niet goed lopen. Dankzij de operatietechniek CERAB kan ze nu haar honden weer uitlaten en haar werk doen.

Al langere tijd had Claudia last van vermoeidheid, hoofdpijn en koude voeten. Tijdens het lopen kreeg ze snel last van spierpijn in haar bovenbenen. Toen ze van de een op de andere dag niet meer kon lopen en haar linkerbeen niet meer voelde, begon ze zich zorgen te maken. “Ik kon mijn honden zelfs niet meer uitlaten, want ik kwam niet verder dan de tuin. Ook mijn werk als verzorgende in een verpleeghuis werd steeds lastiger. Tussen het wassen van de cliënten door moest ik steeds gaan zitten. En ik kan de keren niet tellen dat ik omgevallen ben als ik van de bushalte naar huis liep of op een stoepje moest gaan zitten.”

Diagnose: etalagebenen

Bij Rijnstate bleek dat ze last had van slagaderverkalking in haar benen (etalagebenen). Haar aorta en bekkenslagaders waren verstopt, waardoor er te weinig zuurstofrijk bloed naar haar benen ging. Over de naam etalagebenen zegt Claudia lachend: “Eigenlijk vind ik de naam etalagebenen voor mijn situatie niet passen, want van de bushalte naar mijn huis zijn er geen etalages. Ik noem het eerder sms-benen, want ik deed altijd alsof ik druk was met mijn telefoon als ik even niet verder kon lopen.”

CERAB-operatietechniek

De voorkeursbehandeling bij etalagebenen is looptraining bij een fysiotherapeut. Bij ongeveer 20 procent van de patiënten helpt deze echter niet; dat was bij Claudia ook het geval. In overleg met vaatchirurg Michel Reijnen besloot ze daarom om een operatie te ondergaan. Ze kon kiezen tussen een gewone buikoperatie of de nieuwe CERAB-operatietechniek, waarbij er maar twee kleine sneetjes gemaakt worden en de kans op grote complicaties erg klein is. “Ik vond het al erg om medicijnen te moeten slikken voor een oudevrouwenziekte, wat slagaderverkalking in mijn ogen toch wel is. Laat staan dat ik er nog een groot litteken bij kreeg. Daarom was de keuze voor de CERAB al snel gemaakt.”

Claudia Bosch wandelt met honden

Sinds lange tijd weer warme voeten

“Toen ik wist dat ik geopereerd moest worden, heb ik samen met mijn vriend kleding en cd’s klaargelegd voor mijn begrafenis, mocht de operatie niet lukken. Ze gaan toch naar de slagader die naar je hart gaat.” Achteraf viel de operatie heel erg mee. “Om 8.00 uur ’s ochtends was ik aan de beurt en om 11.30 uur kon ik zelf alweer naar huis bellen. Ik kreeg voor het eerst sinds lange tijd weer warme voeten!” Na drie maanden revalideren was Claudia weer fulltime aan het werk. “Het duurde wel een paar weken eer ik weer vertrouwen had in mijn lijf. Bij de eerste keer stofzuigen was ik bang dat er iets zou losschieten in de ader. Maar ik kan alles weer en sta er niet meer bij stil.”

De aderverkalking keert terug

Nu, twee jaar na de operatie, zijn er bij Claudia nieuwe vernauwingen in haar slagaders ontdekt. Aderverkalking kan altijd overal in het lichaam terug blijven komen. Het blijft voor haar dus spannend of er een nieuwe operatie nodig is. Toch is Claudia erg blij dat ze haar leven voorlopig weer terug heeft. “Dat ik alles weer kan, is een wonder. Ik loop weer elke dag met de honden, kan weer werken en een avondje uit. Ik heb mijn leven weer terug!”

Twee jaar later: hoe gaat het nu?

Een kleine twee jaar na het interview vragen we Claudia hoe het met haar gaat. “Ik ben in de tussentijd geholpen aan een nieuwe vernauwing door een dotterbehandeling”, vertelt ze. “Vanaf dat moment waren de controles zo goed dat ik nu zelfs pas over twee jaar terug hoef te komen. Kortom, ik ben een gelukkig mens die nog elke dag blij is dat die operatie goed gegaan is.”

Waarom kiezen voor Rijnstate?

Het Vasculair Centrum van Rijnstate heeft alle behandelmogelijkheden voor vaataandoeningen in huis. Bij etalagebenen wordt als eerste naar de leefstijl gekeken, omdat die bepalend is voor het verdere verloop van de ziekte. De volgende stap is looptraining. Pas als de klachten dan niet genoeg verminderen, komt een operatie in beeld. We maken gebruik van de nieuwste operatietechnieken. Zo voerde Rijnstate als eerste ziekenhuis in Nederland de CERAB-techniek uit en ontwikkelden onze chirurgen deze verder, zodat de techniek op een aangepaste manier nu ook gebruikt wordt bij verkalking in de nier- en darmslagader.

Meer weten?

Kijk op onze pagina over etalagebenen 

Behandeling van hart- en vaatziekten

Verschillende specialisten op het gebied van hart- en vaatziekten werken samen voor de beste zorg. Met innovatieve behandelmethoden en de meest moderne apparatuur. Jaarlijks behandelen we in het Rijnstate Vasculair Centrum zo’n 7.000 patiënten voor hart- en vaataandoeningen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: