Patiëntervaringen
Portretfoto van Fred Lamb

‘Goede uitleg over jicht is belangrijk’



Jicht is een vorm van ontstekingsreuma die vaak voorkomt in de voet en die bekend staat om zijn heftige pijnaanvallen. Sinds zijn 41ste heeft Fred Lamb (56) uit Nootdorp (Zuid-Holland) er last van.

Dertien jaar lang had Fred Lamb af en toe een jichtaanval van een paar dagen. “Mijn teen zwol zo op dat mijn voet wel anderhalf keer zo dik leek. Het deed verschrikkelijk pijn, maar vervolgens bleef het weer een tijd weg en de medicijnen die ik tijdens een aanval slikte, maakten het draaglijk.”

Kliniek in Zwitserland

Zo viel ermee te leven, tot ongeveer twee jaar geleden. Toen kreeg hij ineens in zijn hele lichaam pijnklachten: in zijn polsen, ringvingers, heupen, knieën en rug. In het ziekenhuis waar hij onder behandeling was, kreeg hij niet de duidelijkheid die hij wenste.“ Ze wisten niet zeker of het jicht was en zeiden: ‘Kom over vijf maanden maar terug.’ Intussen zag ik het gebeuren dat ik op mijn 54ste noodgedwongen moest stoppen met mijn werk. Dat wilde ik niet, want werk is echt mijn passie; ik ben directeur van een internationaal bedrijf. Vanaf toen ben ik gaan zoeken, in binnen- en buitenland. Ik was bezig met een kliniek in Zwitserland, toen mijn vrouw via-via hoorde dat er in Rijnstate veel expertise aanwezig is op het gebied van jicht.”

Fred Lamb - jicht ‘Ik heb mijn leefstijl drastisch aangepast’ Foto: VVB Voermans

Eye-opener

In Rijnstate Velp kwam hij vervolgens bij reumatoloog Matthijs Janssen. “Ik was blij dat ik snel terecht kon, binnen twee weken. Ik had er direct een goed gevoel bij. Dokter Janssen luisterde naar mijn verhaal, stelde veel vragen en onderzocht al mijn gewrichten. De jicht is duidelijk aangetoond onder de microscoop. Maar het belangrijkste vond ik nog de uitleg. Bij jicht is het namelijk belangrijk om het urinezuur in het bloed laag te houden. Voor mij was de werking van het medicijn allopurinol een eye-opener: het zorgt ervoor dat de vorming van urinezuur wordt geremd, waardoor de spiegel van urinezuur in het bloed lager wordt.”

Leefstijl

Het mooie is dat Fred Lamb de afgelopen jaren zijn leefstijl al drastisch heeft aangepast om minder last te hebben. Hij eet bijvoorbeeld weinig producten die veel purine bevatten (zoals orgaanvlees), sport geregeld en drinkt geen alcohol. Juist die leefstijl zorgt nu samen met de allopurinol voor goede vooruitzichten, al moet Fred er nog aan wennen dat hij dagelijks medicijnen slikt. “Maar ik snap dat het nu bij mijn leven hoort. Na twee weken allopurinol waren de klachten in mijn polsen al duidelijk minder. De verwachting is dat in de komende maanden andere klachten ook verminderen. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken.”

Update 19 juli 2016

Een jaar later blijkt dat de klachten inderdaad sterk zijn verminderd. "Ik slik nu minder medicijnen, ben nog wel onder controle, maar heb al een hele tijd geen jichtaanval gehad", vertelt Fred Lamb aan de telefoon. "En sinds vorig jaar ben ik tien kilo afgevallen door het volgen van een koolhydraatarm dieet. Dat heb ik op eigen initiatief gedaan, maar wel met dokter Janssen besproken. Ik ben heel blij met het resultaat van de behandeling en met mijn nieuwe leefstijl."

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: